Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Μεταβολή του καιρού από την Πέμπτη, αρχικά με νοτιάδες και ισχυρές βροχές-καταιγίδες και... στην συνέχεια βοριάδες και χιόνια| Ο καιρός έως την Κυριακή

Θα συνεχιστούν και την Πέμπτη  οι βροχές και οι καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα νότια και το Αν. Αιγαίο, και προς το βράδυ θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας..
Από το βράδυ αναμένεται μεταβολή του καιρού από τα βόρεια με χιόνια αιτία είναι ένα χιονοχαμηλό στα ΒΑ της Ευρώπης το οποίο κινείται τις επόμενες ώρες προς την περιοχή μας και ''κουβαλάει΄'' μαζί του πολύ ψυχρές αέριες μάζες..


Για αύριο Πέμπτη 5/1/17 περιμένουμε μέχρι και το μεσημέρι βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, τα νότια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Αν. Αιγαίου, στην υπόλοιπη λίγη συννεφιά και αρκετή ηλιοφάνεια.


Από το απόγευμα και μετά και κυρίως προς το βράδυ αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού από τα βόρεια, με πυκνές χιονοπτώσεις πρώτα στα ορεινά και βαθμιαία μέσα στην νύχτα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Πρώτα στην Δ. Μακεδονία, την Ήπειρο, την Δ-Β Θεσσαλία και βαθμιαία ένα πέρασμα και στην υπόλοιπη Μακεδονία και την Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται κι εδώ οι βροχές και οι καταιγίδες να ενταθούν και να επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, εκτός από τα πολύ νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα.


 Άνεμοι : ΝΔ 6-7 και βαθμιαία στα πελάγη 8 και τοπικά στα νοτιοδυτικά 9 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν..


Θερμοκρασία : Ελάχιστες : -2,-4 στα ορεινά, όχι κάτω από 5,12 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα.
Μέγιστες : 11-16 στα ηπειρωτικά, γύρω στους 12-15 βαθμούς στο Αιγαίο, ενώ στα ορεινά ο υδράργυρος θα κυμαίνεται μεταξύ 4-9 βαθμών κελσίου.


Αττική : Λίγη συννεφιά και αρκετή ηλιοφάνεια, η συννεφιά από το απόγευμα θα πυκνώσει και από το βράδυ θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 5-7 και το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς.


Θεσσαλονίκη : Συννεφιά, η οποία θα πυκνώσει από το βράδυ και θα σημειωθούν χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά, βροχές-χιονόνερο στα υπόλοιπα, ενώ από την νύχτα χιόνια θα σημειωθούν πρόσκαιρα και στα πεδινά ( Θεσσαλονίκη ).
Οι άνεμοι θα πνέουν στον Θερμαικό αρχικά ΝΑ 4-5 μπ και στην Χαλκιδική ΝΔ 6-7, βαθμιαία στον Θερμαικό από την νύχτα θα στραφούν σε ΒΔ φτάνοντας τα 7-8 μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από  2 έως 10 βαθμούς σε σημαντική πτώση από το βράδυ.


Την Παρασκευή-Θεοφάνεια(6/1) Κακοκαιρία θα έχουμε στην χώρα, αρχικά με χιόνια στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, πάντως από το μεσημέρι τα φαινόμενα στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα έχουμε μέσα στο Αιγαίο, στα υπόλοιπα δυτικά και ηπειρωτικά αναμένεται μέσα στην ημέρα κάποια πιθανόν πρόσκαιρη βελτίωση, ενώ από το βράδυ αναμένεται αλλαγή του καιρού με βροχές στο ιόνιο και χιόνια στα ορεινά. Ενώ δεν αποκλείεται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις να σημειωθούν και στα πεδινά τμήματα της Δ. Στερεάς. Στα ανατολικά ηπειρωτικά από το βράδυ αναμένεται κι εδώ αλλαγή του καιρού με χιόνια τα οποία μέσα στην νύχτα θα κατηφορίσουν και σε πεδινές-παράκτιες περιοχές. Οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα στραφούν σε Β 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ, και μόνο στα ΝΑ θα πνέουν ΝΔ 6-8 μπ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ πτώση από τα βόρεια, όπου ακόμα και σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές θα έχουμε ολικό παγετό.
Τέλος το Σάββατο-Κυριακή(7-8/1) τοπικές χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές θα έχουμε στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας, πιθανόν το Σάββατο και στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο. Οι άνεμοι Β 7-8 μπ. Θερμοκρασία γύρω στους 0,2 βαθμούς στα ηπειρωτικά ακόμα και αργά το μεσημέρι.
Σημαντική πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία και στην Αθήνα
Ενδεικτικά :

Την Παρασκευή θα κυμαίνεται ο υδράργυρος γύρω στους 7 βαθμούς το μεσημέρι με σημαντική πτώση από το βράδυ
Το Σάββατο δεν πρόκειται να ξεπεράσει το μεσημέρι τον 1 βαθμό ακόμα και στο Κέντρο της Αθήνας, ενώ το πρωί θα κυμαίνεται μεταξύ -2,-3 βαθμών στο Λεκανοπέδιο.

Σημαντική πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία και στην Θεσσαλονίκη
Ενδεικτικά :

To μεσημέρι της Παρασκευής η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους -2,-3 ακόμα και μέσα στην Πόλη
Ενώ το Σάββατο το μεσημέρι δεν θα ξεπεράσει τους -4 βαθμούς.
Νεώτερα στα επόμενα δελτία καιρού..

                                   Επιμέλεια : Θάνος Σταματόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου