Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Από τις καταιγίδες... στα χιόνια| Ο καιρός έως την Παρασκευή

Ψυχρό μέτωπο θα επηρεάσει το επόμενο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) την χώρα μας από βορά προς νότο, ρίχνοντας εντυπωσιακά τον υδράργυρο και φέρνοντας χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής και βόρειας χώρας.


Aναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Τρίτη 29/11/16

Αρχικά περιμένουμε τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, καταιγίδες τοπικά ισχυρές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα σημειώνονται αρχικά στα ορεινά-ημιορεινά της βόρειας χώρας.
Από το μεσημέρι και μετά αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, ενώ τα χιόνια θα αρχίσουν να κατηφορίζουν σε χαμηλά υψόμετρα και στην Θεσσαλία προς το βράδυ και μετά ακόμα κι εδώ σε πεδινά τμήματα, ενώ χιόνια θα αρχίσουν να σημειώνονται προς το βράδυ στα υπόλοιπα ορεινά της αν. ηπειρωτικής χώρας και της Πελ/νησου.
Στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθούν οι βροχές και οι καταιγίδες στα νότια νησιωτικά τμήματα.



Άνεμοι : ΒΔ στο Ιόνιο 5-7 μπ. Β-ΒΑ στο Αιγαίο 5-6 βαθμιαία 7-8 και στο Β. Αιγαίο προς το μεσημέρι 9 μποφόρ.


Θερμοκρασία : Όπως βλέπετε στον παρακάτω χάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πιο ανεβασμένες το πρωί από ότι το μεσημέρι, αυτό γίνεται όταν μια ψυχρή μάζα εισέρχεται στην χώρα μας μέσα στην ημέρα  Π.χ η Δ. Μακεδονία μπορεί το πρωί να έχει -2 βαθμούς, αλλά το μεσημέρι να έχει -4 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα προλάβει μέχρι και το μεσημέρι να πιάσει τους 15-19 βαθμούς στα νοτιοανατολικά με σταδιακή ΑΙΣΘΗΤΗ πτώση από το απόγευμα και μετέπειτα.


Αττική : Συννεφιά με τοπικές βροχές κατά περιόδους κυρίως προς το μεσημέρι και μετά. Από το βράδυ χιόνια θα πέσουν στον Κιθαιρώνα και την Πάρνηθα. Άνεμοι Β-ΒΑ 5-6 βαθμιαία 6-7 και στα ανατολικά προς το βράδυ 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14-13 έως 12 βαθμούς.


Θεσ/νικη : Συννεφιά με χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά-ημιορεινά, από το μεσημέρι και μετά αναμένεται τα χιόνια να κατεβούν και σε πεδινές περιοχές ενώ μεγάλη υποψηφιότητα δίνει και η πόλη της Θεσσαλονίκης για χιονοπτώσεις κατά περιόδους από το μεσημέρι και μετά. Βροχές-χιονόνερο στα υπόλοιπα παράκτια τμήματα της Χαλκιδικής. Άνεμοι : ΒΔ στον Θερμαικό 5-7, ΒΑ στην Χαλκιδική 6-8 μπ. Θερμοκρασία από 6 έως 3 βαθμούς με σημαντική πτώση από το απόγευμα και μετά.


Την Τετάρτη(30/11) αρχικά αναμένονται βροχές και χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά προσήνεμα και στα υπόλοιπα ανατολικά και νότια και θα εξασθενήσουν. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά της αν. ηπειρωτικής χώρας, Πελ/νησου και στα ορεινά της Κρήτης. Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο 7-8 τοπικά και 9 μποφόρ. Θερμοκρασία μονοψήφιες τιμές στα  πεδινά ηπειρωτικά, ενδεικτικά περιμένουμε το πολύ στους 7-8 βαθμούς αργά το μεσημέρι.
Την Πέμπτη(1/12) τοπικές συννεφιές στα ανατολικά και νότια με πιθανότητα τοπικών φαινομένων στα πολύ ανατολικά τμήματα της Στερεάς, των Κυκλάδων και της Β. Κρήτης. Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Άνεμοι θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία ισχυρός θα είναι ο παγετός τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, ενώ το μεσημέρι οι μέγιστες τιμές θα παρουσιάσουν μικρή άνοδο.
Τέλος την Παρασκευή(2/11) Δεν περιμένουμε φαινόμενα στην χώρα μας, λίγη συννεφιά μόνο και αρκετή ηλιοφάνεια, οι άνεμοι ΒΔ 4-5 μπ. Θερμοκρασία σε άνοδο από τα δυτικά.

  Καλή εβδομάδα σε όλους 

                           Επιμέλεια : Θάνος Σταματόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου