Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Αλλαγή του καιρού το Σάββατο στην Β-ΒΔ χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση αρχικά στα δυτικά και βόρεια και την Κυριακή στην υπόλοιπη χώρα καθώς θα επικρατήσουν Δ-ΒΔ άνεμοι

Ατμοσφαιρική διαταραχή από την Β. Ιταλία κινείται ανατολικά και θα επηρεάσει το Σάββατο (09-06-18) τις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, κατά τόπους την δυτική-βόρεια Θεσσαλία και την δυτική και την κεντρική Μακεδονία με μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα οι άνεμοι στα δυτικά θα στραφούν σε Δ-ΒΔ με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας στις περιοχές αυτές. Στην υπόλοιπη χώρα η ζέστη θα διατηρηθεί τουλάχιστον στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Ευνοείται μικρή μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης κυρίως στα ανατολικά και νότια. 


Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 09-06-18

Αρχικά τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και γρήγορα προς το μεσημέρι στην Ήπειρο και την δυτική-βορειοδυτική Στερεά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει με γενικά αίθριο καιρό, ενώ θα επικρατεί και κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα στα ανατολικά και νότια τμήματα εξ'αιτίας της μικρής μεταφοράς Αφρικάνικης σκόνης. 
Μέσα στην ημέρα άστατος θα καταστεί ο καιρός και στην δυτική και βόρεια Θεσσαλία καθώς και στην δυτική και από το απόγευμα στην κεντρική Μακεδονία με μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Τοπικές συννεφιές θα σχηματιστούν μέσα στην ημέρα και στα υπόλοιπα ορεινά της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, ενώ η ηλιοφάνεια θα διατηρηθεί στα υπόλοιπα τμήματα. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές, ενώ η αστάθεια θα περιοριστεί στην κεντρική Μακεδονία.

Άνεμοι: θα στραφούν στο Ιόνιο σε ΒΔ 4 με 6 μποφόρ, Δ-ΝΔ στα ανατολικά και νότια τμήματα 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 με 7 μποφόρ, ενώ ΒΑ θα πνέουν οι άνεμοι στα βορειοανατολικά 3 με 5 μποφόρ. Πάντως προς το βράδυ σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ με αποτέλεσμα να εκτοπιστεί το κύμα ζέστης καθώς σκόνη και υγρασία. 

Θερμοκρασία: σε αισθητή πτώση στα δυτικά-βορειοδυτικά, θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 έως 33 με 34, στα ορεινά από 14 έως 29, στο ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά από 19 έως 29 με 31, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 19 έως 34 με 36 και πιθανόν τοπικά 37 και στο Αιγαίο από 22 έως 32 στις Κυκλάδες, έως 35-37 στα υπόλοιπα τμήματα.


Αττική: Γενικά αίθριος, τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι αρχικά Ν 3 με 4 και από το μεσημέρι Δ-ΒΔ 4 με 6 και στον Κορινθιακό τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 34 με 35 βαθμούς.


Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και κυρίως τις απογευματινές-βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και καταιγίδες κυρίως στα πιο εσωτερικά τμήματα και πιθανόν και στην Θεσσαλονίκη. Άνεμοι μέσα στην ημέρα ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 30 βαθμούς. 


Την Κυριακή 10/6 αναμένονται τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά καλός καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 και τοπικά στα νότια πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στα περισσότερα ηπειρωτικά γύρω στους 30-33 βαθμούς και γύρω στους 25 με 28 στα ορεινά και στα νησιωτικά τμήματα της χώρας μας αντίστοιχα. Την Δευτέρα 11/6 τοπικές μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας δεν αποκλείεται να σημειωθούν τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα βόρεια-βορειοδυτικά ορεινά, ενώ και στα Δωδεκάνησα υπάρχει πιθανότητα μέσα στην ημέρα για ένα πέρασμα από κάποια μπόρα ή και τοπική καταιγίδα. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Άνεμοι βόρειοι στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ και η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Τέλος την Τρίτη-Τετάρτη 12-13/6 η ημέρα θα ξεκινάει με γενικά καλό καιρό σε όλη την χώρα και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά θα εκδηλώνονται τοπικές μπόρες και καταιγίδες. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο σχεδόν σε όλη την χώρα φτάνοντας στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς.

Καλό Σαββατοκύριακο, σε όλους

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 08-06-18/17:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου