Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Πρόσκαιρο θα είναι το κύμα έντονης ζέστης στην χώρα την Παρασκευή με την θερμοκρασία να φτάνει τοπικά στα δυτικά,κεντρικά και τα νότια τους 36 με 38 βαθμούς. Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το Σάββατο πρώτα στα δυτικά και βόρεια και την Κυριακή στην υπόλοιπη χώρα

Βαρομετρικό χαμηλό από την Τυνησία κινείται ΒΑ, παράλληλα θα έχουμε και μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την περιοχή μας την Παρασκευή (08-06-18) με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να παρουσιάσει άνοδο κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια φτάνοντας κατά μέσο όρο τους 36 με 38 τοπικά βαθμούς. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στο Ιόνιο από ΝΑ διευθύνσεις φτάνοντας τα 6 με 7bf, ενώ από πλευράς φαινομένων δεν προβλέπεται κάτι το αξιόλογο εκτός από κάποιες πιθανές τοπικές μπόρες το απόγευμα στα βορειοδυτικά ορεινά. 



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Παρασκευή 08-06-18:

Την Παρασκευή αρχικά η ημέρα θα ξεκινήσει με γενικά αίθριο καιρό, θα επικρατήσει αρκετή ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Μέσα στην ημέρα τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα βόρεια-βορειοδυτικά ορεινά, με πιθανότητα για τοπικές μπόρες μικρής διάρκειας, στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, στα ανατολικά τμήματα της Ηπείρου και στην δυτική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί ο γενικά αίθριος καιρός, ενώ βαθμιαία θα αναπτυχθούν κάποιες αραιές νεφώσεις στα δυτικά-νοτιοδυτικά τμήματα της επικράτειας που προς το απόγευμα κινηθούν ανατολικότερα-βόρειοανατολικότερα, καλύπτοντας πρόσκαιρα τον ουράνιο θόλο και των υπόλοιπων ηπειρωτικών περιοχών της χώρας. 

Άνεμοι: θα πνέουν στο Ιόνιο ΝΑ φτάνοντας τα 6 με 7 μποφόρ, ενώ πρόσκαιρα ενισχυμένοι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν, μέσα στην ημέρα και στα δυτικά τμήματα της Πελοποννήσου, στον Πατραϊκό, στην δυτική Στερεά και την Ήπειρο. Στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα βόρεια τοπικά 5 μποφόρ, ενώ βορειοδυτικοί θα πνέουν οι άνεμοι στα Δωδεκάνησα τοπικά στα 5 με 6 μποφόρ.  

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 έως 34 βαθμούς, στην δυτική Μακεδονία από 14 έως 32, στα ορεινά της Αν. Μακεδονίας και της Θράκης από 14 έως 29, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 19 έως 35 με 37, στα δυτικά από 20 έως 37 με 38 και πιθανόν τοπικά στα πεδινά της δυτικής Πελοποννήσου και δυτικής Στερεάς 39 και στο Αιγαίο από 20 έως 34 με 36 βαθμούς, έως 31 στις Κυκλάδες. 



Αττική: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Άνεμοι ΝΑ 3 με 5 και στον Κορινθιακό τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 33 με 34 βαθμούς. 



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΝΑ 3 με 4 και τοπικά στον Θερμαϊκό μέσα στην ημέρα 5 μποφόρ (με την μορφή θαλάσσιας αύρας). Θερμοκρασία από 20 έως 31 βαθμούς.



Το Σάββατο 9/6 η ζέστη θα περιοριστεί στις ανατολικές και νότιες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας, στα βορειοδυτικά θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία καθώς αναμένεται αλλαγή του καιρού αρχικά στο Β. Ιόνιο, και σταδιακά στην Ήπειρο, την δυτική Στερεά και από το μεσημέρι στην δυτική-βόρεια Θεσσαλία, την δυτική και προς το βράδυ την κεντρική Μακεδονία με μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσει γενικά καλός καιρός, οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΒΔ έως ΝΔ διευθύνσεις που βαθμιαία θα φτάσουν τα 5 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση τα βορειοδυτικά δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 28 με 30 βαθμούς, ενώ αντίθετα στην υπόλοιπη χώρα και ιδίως στα ανατολικά και νότια θα διατηρηθεί η ζέστη φτάνοντας τοπικά τους 35 με 37 βαθμούς. Την Κυριακή 10/6 πλέον το κύμα ζέστης θα έχει εκτοπιστεί από όλη την χώρα καθώς θα επικρατήσουν δροσεροί Β-ΒΔ άνεμοι εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, κατά τα άλλα αναμένεται αστάθεια με μπόρες και καταιγίδες στα ηπειρωτικά κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 30 με 33 βαθμών στα ηπειρωτικά. Τέλος την Δευτέρα-Τρίτη 11-12/6 θα συνεχιστεί η απογευματινή αστάθεια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας με τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες, πιθανώς την Δευτέρα και στα Δωδεκάνησα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα διατηρηθεί καλός. Οι άνεμοι θα πνέουν Β στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά. 

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Εκδόθηκε: 07-06-18/17:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου