Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Επιδείνωση του καιρού την Παρασκευή κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και το Σ/Κ στις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα τοπικά εν δυνάμει θα είναι έντονα, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει.

Ψυχρές αέριες μάζες θα αρχίσουν την Παρασκευή (15-06-18) να μεταφέρονται στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από την περιοχή μας, συνδυαζόμενες με τις θερμές και υγρές στα κατώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν μπόρες και καταιγίδες  στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και το Σαββατοκύριακο (16-17/6) στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. 


Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Παρασκευή 15-06-18:

Με αρκετά άστατο καιρό αναμένεται να ξεκινήσει η Παρασκευή, ήδη από την αρχή της ημέρας κυρίως στο κεντρικό και το νότιο Ιόνιο οπού θα εκδηλώνονται διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες, τοπικές μπόρες είναι πιθανόν να σημειώνονται αρχικά τις πρωινές ώρες και στα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα της Μακεδονίας. 
Κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα καταστεί άστατος και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές(εκτός από τα νοτιότερα τμήματα της Θράκης) οπού θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και καταιγίδες. Τα φαινόμενα τοπικά κυρίως στα δυτικά νησιωτικά και ηπειρωτικά τμήματα δεν αποκλείεται να έχουν και έντονο χαρακτήρα, τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες δεν αποκλείεται να σημειωθούν από το απόγευμα, στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια καθώς και την δυτική-νοτιοδυτική Κρήτη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται εναλλαγές νεφώσεων και ηλιοφάνειας. 

Άνεμοι: θα πνέουν Δ-ΝΔ 3 με 5 και στα νοτιοδυτικά πελάγη έως 6 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: Σε πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια, θα κυμανθεί στα βόρεια από 17 έως 28 βαθμούς (Θράκη έως 32), στα ορεινά από 13 έως 25, στα δυτικά από 17 έως 25, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 18 έως 29 με 30 και τοπικά 31, στο Αιγαίο από 19 έως 28 στις Κυκλάδες και έως 30 με 32 στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα αντίστοιχα.



Αττική: Λίγες νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και από το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 5 και πρόσκαιρα το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 30 βαθμούς.

  
Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία: Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές μπόρες το πρωί κυρίως στα βόρεια τμήματα της περιφέρειας. Από το μεσημέρι ο καιρός θα καταστεί άστατος στις περισσότερες περιοχές και θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι το πρωί και το βράδυ ΒΔ στον Θερμαϊκό έως 4 μποφόρ, μέσα στην ημέρα μεταβλητοί ασθενείς. Θερμοκρασία από 19 έως 28 βαθμούς.


Το Σάββατο 16/6 αναμένεται πολύ άστατος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με μπόρες και καταιγίδες κατά περιόδους, υποψηφιότητα για κάποια μπόρα ή και τοπική καταιγίδα δίνουν το Σάββατο κατά τόπους και κάποια νησιωτικά τμήματα, κυρίως στις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα αρχικά στην Μακεδονία, τις Σποράδες, την Χαλκιδική, την Εύβοια και το μεσημέρι και το απόγευμα κατά τόπους στα υπόλοιπα ηπειρωτικά δεν αποκλείεται να είναι έντονα και να συνοδεύονται από χαλάζι, από μεγάλες ραγδαιότητες βροχής και από  ισχυρούς ανέμους(μπουρίνια). Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια πελάγη Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη την χώρα.  Την Κυριακή 17/6  άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης καιρός με μπόρες και καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως από το μεσημέρι μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, αλλά και σε κάποια νησιωτικά τμήματα κυρίως τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Οι άνεμοι Δ-ΒΔ στα δυτικά και νότια στα 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή θα κυμαίνεται γύρω στους 26 με 28 βαθμούς στα ηπειρωτικά αλλά με αυξημένη την σχετική υγρασία.  Τέλος το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη 18-19/6 αναμένεται να συνεχιστεί η αστάθεια κατά περιόδους κυρίως μέσα στην ημέρα στα ηπειρωτικά με μπόρες και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 14-06-18/19:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου