Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Δυνητικά επικίνδυνες οι καταιγίδες το Σαββατοκύριακο κατά τόπους στην χώρα, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Συνεχίζεται η αστάθεια έως και την Τετάρτη..

Οι ψυχρές μάζες στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας, συνδυαζόμενες με τις θερμές και υγρές στα κατώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα θα προκαλέσουν το Σαββατοκύριακο (16-17/6) βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα εν δυνάμει τοπικά θα είναι έντονα και θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους(μπουρίνια), έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα καθώς και με μεγάλες ραγδαιότητες βροχής. 



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 16-06-18

Πολύ άστατος θα είναι ο καιρός το Σάββατο, αρχικά στην κεντρική Μακεδονία, την Χαλκιδική, την Θεσσαλία την Εύβοια καθώς και την κεντρική και ανατολική Στερεά και μέσα σχεδόν σε όλη την χώρα με μπόρες και καταιγίδες. Ένα πέρασμα από κάποιες μπόρες και τοπικές καταιγίδες δεν αποκλείεται να έχουμε μεταξύ πρωινών-μεσημβρινών ωρών στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού κυρίως βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα αρχικά στην κεντρική Μακεδονία, την Χαλκιδική, τις Σποράδες, την Θεσσαλία(κυρίως στην ανατολική), την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, την δυτική και ορεινή Κρήτη και πιθανώς στο Ιόνιο, οπού δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις, συχνά και δυνατά αστραπόβροντα και από δυνατούς ανέμους.  

Άνεμοι: θα πνέουν ΒΔ στο Ιόνιο 3 με 5 μποφόρ, Δ-ΝΔ στο Αιγαίο 4 με 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: Σε πτώση σε όλη την χώρα, θα κυμανθεί στα βόρεια από 16 έως 26 βαθμούς (έως 28 στην Θράκη), στα ορεινά από 12 έως 23, στα δυτικά από 17 έως 25, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 17 έως 26 και τοπικά 27 και στο Αιγαίο από 19 έως 26 με 27 βαθμούς. Επισημαίνεται ό,τι αυξημένη θα είναι η σχετική υγρασία στο σύνολο της χώρας.


     
Αττική: Άστατος καιρός με μπόρες και καταιγίδες κατά περιόδους αρχικά κυρίως στα βόρεια-βορειοανατολικά του νομού και κατά την διάρκεια της ημέρας στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα τοπικά θα είναι έντονα. Άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και προς το μεσημέρι Ν 3 με 4 μποφόρ,(κατά την διάρκεια των καταιγίδων πιθανόν να ενισχύονται σημαντικά πρόσκαιρα μεν αλλά έντονα δε). Θερμοκρασία από 21 έως 26 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία: Άστατος καιρός με μπόρες και καταιγίδες αρχικά κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα που τοπικά θα είναι έντονα από το βράδυ θα σταματήσουν. Άνεμοι ΒΔ στον Θερμαϊκό 4 με 5 μποφόρ, Α-ΝΑ στις ακτές της Χαλκιδικής 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 26 βαθμούς.



Την Κυριακή 17/6 θα διατηρηθεί η έντονη αστάθεια με μπόρες και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας κατά περιόδους κυρίως, από το μεσημέρι έως τις πρώτες βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά και τις νυχτερινές και πρωινές ώρες πάνω από τα παράκτια-νησιωτικά τμήματα. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα ιδίως στα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ στα δυτικά και νότια πελάγη 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του Σαββάτου. Την Δευτέρα 18/6 παρόμοιος ο καιρός με μπόρες και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά, τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί και το διήμερο Τρίτης-Τετάρτης 19-20/6 με μπόρες και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές κυρίως στα ηπειρωτικά και πιθανόν και σε κάποια νησιωτικά τμήματα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια τμήματα.

Καλό Σαββατοκύριακο, σε όλους και προσοχή στα κατά τόπους έντονα φαινόμενα.

Μπορείτε να κάνετε Like στην σελίδα μου στο Facebook για ότι νεώτερο υπάρξει, όπως, nowcasting, έκτακτα δελτία, αναφορές κλπ. στον παρακάτω σύνδεσμο: 
https://www.facebook.com/weatherforecastsgreece/

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 15-06-18/19:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου