Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Βοριάδες,κρύο και τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένεται το διήμερο Τρίτης-Τετάρτης | Από την Παρασκευή οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο

Ατμοσφαιρική διαταραχή στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα από τα βόρεια Βαλκάνια θα κινηθεί προς την περιοχή μας την Τρίτη (23-01-2018) και θα επηρεάσει επιλεκτικά την χώρα κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα προς το βράδυ, όπως επίσης και την Πελοπόννησο με τοπικές βροχές(πεδινά) χιονόνερο και χιόνια στα υπόλοιπα που τη νύχτα θα κατηφορίσουν σε περιοχές με πιο χαμηλό υψόμετρο στην Αν. Στερεά, την Εύβοια και την Θεσσαλία. Παράλληλα οι βοριάδες θα παρουσιάσουν σταδιακή ενίσχυση στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση.



Για την Τρίτη 23/1/18 αρχικά (σε μια νοητή ζώνη) από τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής, στις Σποράδες στην Αν. Θεσσαλία, την Α-ΒΑ Στερεά και την Εύβοια προβλέπονται λίγες τοπικές ασθενείς βροχές στα πεδινά, χιονόνερο στα πιο ψηλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά αρχικά τμήματα και στα βόρεια στα ημιορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας. Προς το βράδυ τοπικές βροχές αναμένονται στο Ν. Ιόνιο την Πελοπόννησο στα πεδινά, και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά(κρίσιμο υψόμετρο από τα 700-800μ και πάνω) καθώς και στα ημιορεινά της Αν. ηπειρωτικής χώρας, της Θεσσαλίας, και κατά τόπους της Κ. Μακεδονίας(κυρίως στα νότια. Κρίσιμο υψόμετρο από τα 400-600μ αντίστοιχα). Λίγες τοπικές βροχές αναμένεται και στην Β. Κρήτη και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Άνεμοι Β-ΒΑ 4-5 μποφόρ στο Ιόνιο, 5-6 και βαθμιαία 7 μποφόρ προς το απόγευμα στο Αιγαίο.

Θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 έως 8c, στα ορεινά η ελάχιστη τιμή θα είναι γύρω στους -5 με -6c, στα δυτικά από 2 έως 11c, στα αν. ηπειρωτικά από -2 έως 9c, και στο Αιγαίο από 0 έως 11c αντίστοιχα.


 Αττική: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές το πρωί στα βόρεια και ανατολικά του νομού, και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά(κρίσιμο υψ. 600-700μ). Προς το βράδυ τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια-βορειοδυτικά του νομού και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά(κρίσιμο υψ. 500μ). Άνεμοι Β-ΒΑ 4-5 και βαθμιαία στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 10 βαθμούς.


 Θεσ/νικη-Κ.Μακεδονία: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής, και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά(κρίσιμο υψ. 400μ) Προς το βράδυ πιθανές τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα δυτικά και νότια τμήματα(κρίσιμο υψ. 200-250μ). Άνεμοι ΒΔ αρχικά στον Θερμαϊκό 4-5 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση, ΒΑ στην Χαλκιδική 5-6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 7 βαθμούς.


 Την Τετάρτη 24/1 στα αν. ηπειρωτικά και την Κρήτη προβλέπονται βροχές(στα νότια) χιονόνερο και τοπικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα, ενώ στα αν. ηπειρωτικά και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν και θα περιοριστούν στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση σε όλη την χώρα. Ενώ παγετός αναμένεται κυρίως τις νυχτερινές-πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά. Την Πέμπτη 25/1 στην βόρεια Κρήτη προβλέπονται λίγες τοπικές βροχές(πεδινά) και χιονόνερο ή χιόνι στα υπόλοιπα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές συννεφιές και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι βοριάδες θα συνεχιστούν στο Αιγαίο στα 6 με 7 μποφόρ. Ενώ το κρύο θα διατηρηθεί σε όλη την χώρα. Παγετός θα σημειωθεί τις νυχτερινές-πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά κατά τόπους στα βόρεια ισχυρός. Τέλος την Παρασκευή/Σάββατο 26-27/1 προβλέπονται τοπικές συννεφιές στα αν. ηπειρωτικά και το Ιόνιο. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο.


Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου