Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Αρκετές βροχές το Σάββατο στα δυτικά-βόρεια - Σκόνη από την Αφρική, ισχυροί νοτιάδες κυρίως στα ανατολικά και υψηλές θερμοκρασίες | Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως από την Τρίτη

Βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή των ΒΔ Βαλκανίων κινείται Α-ΒΑ, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο, θα δώσει και κατά την διάρκεια του Σαββάτου αρκετές βροχές κατά τόπους ιδίως στα δυτικά-βόρεια. Θα διατηρηθούν οι θυελλώδεις νοτιάδες κυρίως στα ανατολικά όπου θα φτάνουν τοπικά και τα 8-9 μποφόρ και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.


Σάββατο 2/12/17

Για το Σάββατο, οι περισσότερες βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται στην Δ. Στερεά, το Κ-Ν. Ιόνιο, την Δ-ΒΔ Πελοπόννησο, την Δ-Κ-Β. Θεσσαλία κατά τόπους στα νοτιότερα τμήματα της Κ. Μακεδονίας,την αν. Μακεδονία και την Δ. Θράκη. Στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και την Δ. Μακεδονία  τα φαινόμενα προς το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα οι όποιες πιθανές τοπικές βροχές σημειωθούν θα είναι ασθενείς και μικρής διάρκειας, λίγο περισσότερες ίσως είναι στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και την Θράκη. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο Ν-ΝΔ 4-6 μποφόρ, και το πρωί στο Β. Ιόνιο ασθενείς, πολύ ενισχυμένοι θα πνέουν στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά φτάνοντας τα 6-7, τα 8 και ίσως τοπικά στο Β. Αιγαίο τα 9 μποφόρ. 
Η θερμοκρασία όσον αναφορά στις ελάχιστες τιμές αυτές θα παραπέμπουν σε μάλλον ανοιξιάτικες τιμές, καθώς δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τους 8-9c στα ορεινά και όχι κάτω από 13 με 16 έως 18c στην υπόλοιπη νότια νησιωτική Ελλάδα. Το μεσημέρι θα διατηρηθεί ο μαλακός καιρός, αγγίζοντας τους 20 με 21c στα ηπειρωτικά και τοπικά στην Β. Κρήτη 22 με 23, στους 16 με 17c στην υπόλοιπη χώρα. 


Αττική: Άστατος καιρός, νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα δυτικά,κεντρικά και βόρεια του νομού. Άνεμοι Ν 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 17 έως 20 βαθμούς.
Θεσ/νικη-Κ.Μακεδονία: Άστατος καιρός, νεφώσεις κατά περιόδους με βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως μέχρι το μεσημέρι. Άνεμοι Ν 5-7 μποφόρ, στην Χαλκιδική, Β στον Θερμαϊκό 3-4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 14 βαθμούς.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Την Κυριακή 3/12 βροχές θα σημειωθούν στα δυτικά, τα βόρεια και το ΒΑ Αιγαίο, στην υπόλοιπη χώρα αραιή συννεφιά και σκόνη από την Αφρική. Από το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της ΒΔ χώρας, χοντρικά πάνω από τα 1300m. Οι άνεμοι ΝΔ 4-6 και το πρωί στο Β. Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα ΒΔ, χωρίς αξιόλογη μεταβολή την υπόλοιπη χώρα. Την Δευτέρα 4/12 βροχές θα σημειωθούν στα δυτικά, κατά τόπους πρόσκαιρα και στα ηπειρωτικά και το αν. Αιγαίο, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πάνω από τα 900 με 1000m στα ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας. Προς το βράδυ τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε βαθμιαία πτώση. Το διήμερο Τρίτης-Τετάρτης 5-6/12 το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι το αρκετό κρύο και οι ενισχυμένοι κατά τόπους ΒΔ άνεμοι, από πλευράς φαινομένων δεν προβλέπεται τίποτα το ιδιαίτερο.

Καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.

Με εκτίμηση: Θ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου