Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Σύντομη ψυχρή εισβολή την Τρίτη-Τετάρτη στην χώρα, δεν θα λείψουν και τα τοπικά φαινόμενα | Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού από την Πέμπτη και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας

Αλλαγή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός κατά την διάρκεια της Τρίτης από τα βόρεια, με σταδιακή σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, η αιτία είναι το ψυχρό μέτωπο, καθώς και μια long wave trough η οποία θα κινηθεί σχετικά γρήγορα ανατολικότερα λόγω επειδή, ο αζόρικος αντικυκλώνας θα επεκταθεί  ανατολικά, αναγκάζοντας λοιπόν την long wave trough να κινηθεί και αυτή πιο γρήγορα ανατολικά, όπου την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Τουρκία. Από πλευράς φαινομένων δεν προβλέπεται κάτι το σημαντικό, εκτός από κάποια τοπικά φαινόμενα, αρχικά στην αν. Μακεδονία, την Θράκη, με την μορφή τοπικών χιονοπτώσεων ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές, όπως επίσης τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν στην Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.



Πιο αναλυτικά :
 Τρίτη 5/12/17 : Προβλέπονται, αρχικά τοπικές βροχές στην Δ. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, τοπικές βροχές επίσης θα σημειώνονται ήδη από τις πρωινές ώρες στα νησιά του Θρακικού και του ΒΑ Αιγαίο, όπου θα είναι λίγο περισσότερες στο ΒΑ Αιγαίο. Επίσης τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα νοτιότερα τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας, όπου πάνω από 700-800μ. οι βροχές θα πέφτουν με την μορφή τοπικών χιονοπτώσεων. Τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν από το μεσημέρι στην Δ. Μακεδονία(πάνω από τα 600μ.), την Δ. Θεσσαλία ( πάνω από τα 900μ.), προς τη νύχτα στην Εύβοια ( πάνω από τα 800μ.), στην Πελοπόννησο ( πάνω από τα 1000μ.) και στην ορεινή Κρήτη ( πάνω από τα 1500μ.). Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές συννεφιές και αρκετή ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ στο Ιόνιο 6-7 και τοπικά προς το απόγευμα 8 μποφόρ, Β στο Αιγαίο 5-7 μποφόρ η ένταση τους.
Η θερμοκρασία όσον αναφορά στις ελάχιστες τιμές αυτές το πρωί θα κυμαίνονται γύρω στους -2, με -3c στα ορεινά, στους +1 με +5c στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στους 9 με 12c στο Αιγαίο. Το μεσημέρι θα σημειώσει πτώση η θερμοκρασία, η οποία θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη την χώρα, όπου αναμένεται να φτάσει στα βόρεια στους 9 με 10c, στους 13 με 14c στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και γύρω στους 11 με 15c στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη αντίστοιχα.


Αττική: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Β 5-6 και βαθμιαία στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 14 βαθμούς.
Θεσ/νικη-Κ.Μακεδονία: Λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 6-7 μποφόρ στον Θερμαϊκό. Θερμοκρασία από 2 έως 9 βαθμούς κελσίου.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Την Τετάρτη 6/12 στις Σποράδες, την κεντρική και νότια, Εύβοια ( πιθανόν την Β-Α Αττική), τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές, και χιόνια στα ορεινά και στην Εύβοια στα ημιορεινά.(ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 600μ)  Γρήγορα τα φαινόμενα προς το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα, ήδη από την αρχή της ημέρας προβλέπεται καλός αλλά αρκετά κρύος καιρός. Οι βοριάδες 6-7 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση σε όλη την χώρα, δεν πρόκειται οι μέγιστες τιμές να ξεπεράσουν τους 11-12c, ενώ παγετός θα σημειωθεί το πρωί στα ηπειρωτικά. Την Πέμπτη-Παρασκευή 7-8/12 ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος σε όλη την χώρα, ενώ οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, παράλληλα όμως θα γυρίσουν σε νοτιάδες 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Τέλος υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή του καιρού από το Σάββατο 9/12 με βροχές κυρίως στα δυτικά, και νοτιάδες, γι αυτή την εξέλιξη θα το δούμε και στα επόμενα δελτία μας. 

Καλή εβδομάδα σε όλους.

Με εκτίμηση: Θ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου