Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη-Παρασκευή στην κεντρική/νότια Ελλάδα με βροχές και χιόνια στα ορεινά, | Πρόσκαιρη ψυχρή εισβολή αναμένεται την Κυριακή (24/12) με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας , με φαινόμενα κατά τόπους στα ανατολικά/νότια. Ο καιρός έως τα Χριστούγεννα

 Βαρομετρικό χαμηλό στην Λιβύη κινείται Α-ΒΑ, με αποτέλεσμα την Πέμπτη (21-12-17) να έχουμε επιδείνωση του καιρού κυρίως στην κεντρική και την νότια χώρα, με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς τοπικά και σε ημιορεινές περιοχές, η κακοκαιρία αυτή θα κρατήσει μέχρι το Σάββατο (23-12-17) το πρωί, ενώ από το απόγευμα και από τα βόρεια, περιμένουμε μια ''κατεβασιά'' / ψυχρή εισβολή, η οποία θα φέρει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, και κατά τόπους φαινόμενα κυρίως την Κυριακή (24-12-17) στα ανατολικά προσήνεμα και μέσα στο Αιγαίο.



Για την Πέμπτη 21/12/17 προβλέπεται, στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, καθώς και στην υπόλοιπη βόρεια χώρα, λίγες νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ στην Ήπειρο και την Δ. Μακεδονία πρόσκαιρα οι νεφώσεις δεν αποκλείεται να πυκνώσουν και δεν αποκλείεται να σημειωθεί ασθενή νιφαδόπτωση ή αραιή χιονόπτωση τοπικά κυρίως ορεινά-ημιορεινά τμήματα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται νεφώσεις, όπου στην Θεσσαλία, την Κ-Α. Στερεά και την Πελοπόννησο θα σημειώνονται βροχές στα πεδινά/παράκτια τμήματα, χιονόνερο στα ημιορεινά, και χιονοπτώσεις στα ορεινά και τοπικά και σε ημιορεινές περιοχές. Ενδεικτικά, στην Θεσσαλία (>300-400μ.) και στα υπόλοιπα τμήματα Κ-Αν. Στερεά, Εύβοια, Σποράδες και Πελοπόννησο (>600-800μ.). Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως από το μεσημέρι και μετά στις Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανόν στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ 5-6, στο Αιγαίο 7 και προς το απόγευμα/βράδυ στην θάλασσα Κυθήρων 8-9 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία ελάχιστες τιμές, γύρω στους -6 με -8c στα βορειοανατολικά ορεινά, στους -2 με -3στα υπόλοιπα ορεινά, στους 0 με 2στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο θα κυμαίνεται γύρω στους 6 με 8c. Το μεσημέρι, θα φτάσει στα βόρεια πεδινά στους 6 με 7c, (στα ορεινά δεν πρόκειται να ξεπεράσει τον 0 με 1c) στους 8 με 10c στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο θα κυμαίνεται γύρω στους 9c στο β. Αιγαίο, με 14-15 ακόμη και 17c στα Δωδεκάνησα.





Αττική: Νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά τμήματα του νομού (πάνω από τα 800μ.). Άνεμοι Β-ΒΑ 4-5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 9 βαθμούς.
Θεσ/νικη-Κ.Μακεδονία: Πρόσκαιρες νεφώσεις με μικροανοίγματα, ενώ από το απόγευμα τα ανοίγματα στον ουρανό θα μεγαλώσουν. Άνεμοι από ΒΔ έως ΒΑ 4-5 και στα ανοιχτά της Χαλκιδικής έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 7 βαθμούς.

Την Παρασκευή 22/12 στο Ν. Ιόνιο, την Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές στα πεδινά/παράκτια, χιονόνερο και χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Στερεάς της Εύβοιας, και της Πελοποννησου (>400-500μ.). Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα ορεινά της Κρήτης, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν μέσα στο Αιγαίο. Άνεμοι Β-ΒΑ 6-8 και στην θάλασσα Κυθήρων 9-10 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Το Σάββατο 23/12 αρχικά θα έχουμε παρόμοιο καιρό με της Παρασκευής, ωστόσο μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και θα σταματήσουν. Παράλληλα από το απόγευμα και από τα βόρεια προβλέπεται νέα αλλαγή του καιρού, όπου στα ΒΑ θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Οι άνεμοι Β 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο κυρίως στα κεντρικά-νότια. Την Κυριακή 24/12(Παραμονή Χριστουγέννων) στις Σποράδες, την αν. Θεσσαλία, την Αν. Στερεά, την Εύβοια, την Αν. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Β. Κρήτη προβλέπονται τοπικές βροχές στα νοτιότερα, στα υπόλοιπα χιονόνερο, και χιόνια στα αν. ηπειρωτικά ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Πάντως από το απόγευμα βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και σταδιακά θα σταματήσουν. Οι άνεμοι Β-ΒΑ 6-7 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση σε όλη την χώρα. Τέλος την Δευτέρα 25/12 (Χριστούγεννα) προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός σε όλη την χώρα, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, ενώ αρκετό κρύο θα κάνει νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά με παγετό, την ημέρα όμως θα μαλακώσει σχετικά κυρίως στην δυτική-κεντρική-νότια Ελλάδα.

Με εκτίμηση: Θ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου