Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Εν δυνάμει έντονες θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες έως την Κυριακή στα ΒΔ - Πολύ ισχυροί νοτιάδες, σκόνη από την Αφρική και ανεβασμένες θερμοκρασίες | Ο καιρός έως την Δευτέρα 4/12

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά θα επηρεάζουν τις επόμενες ημέρες την περιοχή μας, κυρίως τα ΒΔ όμως με πολλές και δυνατές βροχές και καταιγίδες. Ενώ αυτή η κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων, ευνοεί την μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Β. Αφρική προς την περιοχή μας, ανεβάζοντας αρκετά τις θερμοκρασίες, φέρνοντας παράλληλα και σκόνη από την Αφρική, ενώ πολύ ισχυροί θα είναι οι νοτιάδες σε όλη σχεδόν την χώρα.


Πέμπτη 30/11/17 :

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται κατά την διάρκεια της Πέμπτης, κυρίως στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, την Δ. Μακεδονία και την Δ-ΒΔ Στερεά όπως επίσης και το Κ. Ιόνιο με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως από το απόγευμα. Τοπικές βροχές πιο εξασθενημένες θα σημειωθούν στην υπόλοιπη δυτική κυρίως Πελοπόννησο, την Θεσσαλία, την ΒΑ Στερεά, την Μακεδονία και την Θράκη, όπου στην Δ. Θράκη δεν αποκλείεται να είναι περισσότερες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα ΝΔ τμήματα.
Οι άνεμοι θα πνέουν Ν θα ενισχυθούν σημαντικά σχεδόν σε όλη την χώρα και σε θάλασσα αλλά και σε στεριά όπου θα φτάσουν τα 6-7 και τοπικά τα 8 μποφόρ, ενώ ενισχυμένοι θα είναι οι άνεμοι και στα βορειοδυτικά ορεινά τμήματα. 
Η θερμοκρασία σε σημαντική άνοδο, θα κυμανθεί στα βόρεια πεδινά από 6 έως 17 , στα ορεινά η ελάχιστη θα κυμαίνεται στους +1 στα με +4 , στα αν. ηπειρωτικά από 6 έως 20 βαθμούς, στα δυτικά από 7 έως 18, ενώ στα ΒΔ λόγω των φαινομένων δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 13-14 η μέγιστη, στα νησιά του αν. Αιγαίου από 8 έως 18 και στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 21 βαθμούς.


Αττική: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν 5-7 και το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 20 βαθμούς.
Θεσ/νικη-Κ.Μακεδονία: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες , με τοπικές βροχές προς το απόγευμα κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ 5-7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Την Παρασκευή 1/12 αλλά και το Σάββατο 2/12 παρόμοιο το μοτίβο του καιρού, με έντονες βροχές και καταιγίδες στα βορειοδυτικά, πρόσκαιρα και στα υπόλοιπα δυτικά, και κατά τόπους την βόρεια Ελλάδα, τοπικές βροχές δεν αποκλείεται να σημειωθούν πρόσκαιρα και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το αν. Αιγαίο, στην υπόλοιπη χώρα αραιή συννεφιά και σκόνη από την Αφρική. Οι άνεμοι Ν 6-8 και τοπικά πιθανόν το Σάββατο στο Αιγαίο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε νέα άνοδο θα φτάσει στους 20 με 21 και τοπικά στην Β. Κρήτη 22 με 23 βαθμούς. Να σημειώσουμε ότι στα ΒΔ δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 12 με 13 βαθμούς λόγω των φαινομένων. Την Κυριακή 3/12 αν και τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στα Δ-ΒΔ θα διατηρηθούν, ενώ βροχές θα σημειωθούν στα βόρεια και το αν. Αιγαίο, επίσης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ΒΔ ορεινά τμήματα. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν λίγο στρεφόμενοι σε Δ-ΝΔ 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα δυτικά-βόρεια. Τέλος την Δευτέρα 3/12 οι άνεμοι θα στραφούν βαθμιαία σε ΒΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση, δεν θα λείψουν και πάλι τα φαινόμενα κατά τόπους.

                       Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου