Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Διαδοχικά κύματα κρύου αέρα θα έχουμε έως την Κυριακή στην χώρα μας- Η τάση του καιρού έως την Τρίτη

Στην χώρα μας και γενικά στην αν. Μεσόγειο η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων, παραμένει ευνοική
 για την επικράτηση των βορείων ανέμων. Στην υπόλοιπη Ευρώπη ο καιρός κυλά ομαλά, καθώς ένας αντικυκλώνας <<εμποδιστής>> με κέντρο την κεντροβόρεια Ευρώπη εμποδίζει όλα τα βαρομετρικά χαμηλά από τον Ατλαντικό να εισέλθουν προς στην Ευρωπαική ήπειρο, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης να έχουνε καλό καιρό.




Αναλυτική πρόγνωση καιρού για την Πέμπτη 15/12/16


Αρχικά η ημέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια στα ανατολικά ηπειρωτικά, και τα υπόλοιπα νοτιοανατολικά τμήματα, λίγες νεφώσεις θα έχουμε στην δυτική Ελλάδα, όπως και στην βόρεια Ελλάδα όπου στην αν. Μακεδονία και την Θράκη προς το μεσημέρι και μετά θα δώσουν βροχές στα πεδινά-παράκτια και χιόνια πάνω από τα 500μ. Τοπικές βροχές ίσως σημειωθούν μέχρι και το μεσημέρι στην Δυτική Κρήτη.



Από το απόγευμα και μετά και μέχρι αργά το βράδυ, εκτός από την δυτική Ελλάδα, την Θράκη, τις Κυκλάδες, και τα νησιά του αν. Αιγαίου ( από το ύψος της Χίου και νοτιότερα )όπου εδώ θα έχουμε τοπικές συννεφιές. Στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στην κεντρική-ανατολική Μακεδονία, βαθμιαία στην αν. Θεσσαλία, την Αν. Στερέα, την Εύβοια και την Βορειοανατολική Πελ/νησο, περιμένουμε συννεφιά κυρίως προς το βράδυ, με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά-παράκτια και χιόνια στα ορεινά. Στην Μακεδονία : πάνω από τα 300-400μ. στην Θεσσαλία, πάνω από τα 700-800μ, και στην αν. Στερεά, την Εύβοια και την ΒΑ Πελοπόννησο πάνω από τα 900-1000μ. Επίσης βροχές ή χιονόνερο θα έχουμε στις Σποράδες, την Λήμνο και την Λέσβο το βράδυ, και κάποιες παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά με υψ. άνω των 600-800μ. Βρόχες και σποραδικές καταιγίδες θα έχουμε προς το απόγευμα-βράδυ και στην περιοχή της Κρήτης.



Άνεμοι : ΒΔ στο Ιόνιο 3-5 μπ. Β στο Αιγαίο 4-5 και βαθμιαία από το βράδυ και από τα βόρεια 6 με τάση ενίσχυσης κατά την διάρκεια της νύχτας σε όλο το Αιγαίο



Θερμοκρασία : Ελαχ. : -4,-7 στα ορεινά, όχι κάτω από 3-8 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα

Μεγι. : 12-13 στα ηπειρωτικά, 6-10 στα βόρεια, 4 στην Θράκη, γύρω στους 8-12 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα.



Αττική : Λίγη συννεφιά όπου από το απόγευμα θα πυκνώσει, αλλά και αρκετή ηλιοφάνεια. Άνεμοι : Αρχικά ΒΔ και βαθμιαία Β-ΒΑ 4-5 μπ. Θερμοκρασία : από 3 έως 13 βαθμούς.



Θεσσαλονίκη : Τοπικές συννεφιές, αρχικά όπου το βράδυ θα πυκνώσουν, ενώ στην Χαλκιδική κυρίως το βράδυ θα σημειωθούν βροχές/χιονόνερο στα πεδινά-παράκτια και χιόνια στα ορεινά πάνω από τα 400μ. Άνεμοι ΒΔ στον Θερμαικό 5-6 μπ. ΒΑ στην Χαλκιδική 5-6 μπ. Θερμοκρασία : από 2 έως 11 βαθμούς.



Την Παρασκευή/τοΣαββατο(16-17/12) στα ανατολικά ηπειρωτικά θα έχουμε συννεφιά με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά, πιθανόν την Παρασκευή στη Κεντρική Μακεδονία να έχουμε ένα πέρασμα χιονιού ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Ενισχυμένοι θα είναι οι βοριάδες στο Αιγαίο φτάνοντας τα 6-7 μπ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση και δεν πρόκειται να ξεπεράσει στα πεδινά ηπειρωτικά τους 7-9 βαθμούς.
Την Κυριακή(18/12) τα φαινόμενα θα σταματήσουν σε όλη την χώρα, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή
Την Δευτέρα/Τρίτη(19-20/12) αναμένεται να έχουμε στροφή των ανέμων σε νοτιάδες, άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ βροχές και καταιγίδες θα ξεκινήσουν πρώτα στα δυτικά και βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικότερα, τα χιόνια πλέον θα περιοριστούν σε μεγάλα υψόμετρα.

                          Επιμέλεια : Θάνος Σταματόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου