Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Χιονιάς στα ανατολικά και νότια την Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο| Ο καιρός έως την Πρωτοχρονιά

Σοβαρή μεταβολή του καιρού περιμένουμε από απόψε κατά την διάρκεια της νύχτας προς το ξημέρωμα, στα ανατολικά ηπειρωτικά με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές πεδινές-παράκτιες.




Aναλυτική πρόγνωση καιρού για την Πέμπτη 29/12/16

Την Πέμπτη στην Δυτική και την βόρεια χώρα θα έχουμε ήλιο (με ''δόντια'') και λίγες νεφώσεις, όπου στον Ν. Φλώρινας, στα βόρεια τμήματα του Έβρου δεν αποκλείεται να αφήσουν κάποιες νιφαδοπτώσεις, το ίδιο δεν αποκλείεται να σημειωθεί και στα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Εκεί όπου πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή είναι στα ανατολικά ηπειρωτικά. Όπου μέσα στην νύχτα προς το ξημέρωμα, και μέχρι το μεσημέρι, στις Σποράδες, την Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική, ΒΑ Πελοπόννησο θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, επίσης αυτές οι χιονοπτώσεις θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους (χιονοθύελλες). Αρκετά μεγάλα ύψη χιονιού θα έχουμε στα ορεινά-ημιορεινά τμήματα των προαναφερθέντων τμημάτων. Πάντως αν και τα φαινόμενα από το μεσημέρι και μετά θα περιοριστούν, θα διατηρηθούν όμως με την μορφή μπόρας χιονιού, όπου τοπικά δεν αποκλείεται να είναι και πάλι να είναι έντονες. Στο υπόλοιπο αιγαίο ο καιρός θα είναι άστατος καθ'ολη την διάρκεια της ημέρας με μπόρες και τοπικές καταιγίδες, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης.


Άνεμοι : Β στο Αιγαίο 8-9 και τοπικά 10 μποφόρ, ΒΑ στο Ιόνιο ΒΑ 5-7 μπ.


Θερμοκρασία : Ελαχ. : -6,-7 στα ορεινά, -2,6 στην υπόλοιπη χώρα.
Μέγι. : 4-7 στα ηπειρωτικά, 4-10 βαθμούς στο Αιγαίο αντίστοιχα, και κόντα στο 0 στα ορεινά.


Αττική : Μέσα στην νύχτα απόψε προς το ξημέρωμα αύριο ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση καθώς θα ''μπουκάρει'' το σύστημα από τα ΒΑ δίνοντας πυκνές χιονοπτώσεις μέχρι και τα παραθαλάσσια αρχικά, αλλά και μέσα στην Αθήνα. Μέσα στην ημέρα και κυρίως από το μεσημέρι και μετά αν και τα φαινόμενα θα περιοριστούν, δεν αποκλείεται να διατηρηθούν κάποιες μπόρες χιονιού κατά περιόδους ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Μόνο στα πολύ νοτιοανατολικά της Αττικής ( Λαύριο,Σούνιο ) δεν αποκλείεται να το γυρίσει σε χιονόνερο μέσα στην ημέρα.
Άνεμοι B 7-8 και τοπικά στα ανατολικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 4 βαθμούς.


Θεσ/νικη : Λίγη συννεφιά και αρκετή ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 5-7 στον Θερμαικό, ΒΑ στην Χαλκιδική 7-8. Θερμοκρασία από 0 εώς 6-7 βαθμούς το μεσημέρι.


Την Παρασκευή-Σάββατο(παραμονή Πρωτοχρονιάς(30-31/12) στην Αττικοβοιωτία, και την Εύβοια θα έχουμε μπόρες χιονιού ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, όπου βαθμιαία από το Σάββατο θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα, στο υπόλοιπο αιγαίο βροχές,  πυκνά χιόνια στα ορεινά της Κρήτης ακόμα και στα ημιορεινά. Στην υπόλοιπη δυτική και βόρεια χώρα λίγη συννεφιά, όπου το Σάββατο στον Έβρο δεν αποκλείεται να αφήσει κάποιες χιονοπτώσεις. Άνεμοι την Παρασκευή στο Αιγαίο Β 8-9 μπ. ενώ το Σάββατο θα εξασθενήσουν λίγο 6-7. Θερμοκρασία, το πολύ στα ηπειρωτικά τους 5-7 βαθμούς ακόμα και αργά το μεσημέρι.
Τέλος την Πρωτοχρονία(1/1/17) Τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη, οι βροχές και τα χιόνια στα ορεινά, στην υπόλοιπη χώρα λίγη συννεφιά και αρκετή ηλιοφάνεια. Άνεμοι θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία σε  μικρή άνοδο από τα δυτικά. Αλλά ο ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί όλες τις επόμενες ημέρες μέχρι και την Πρωτοχρονιά σε όλα τα ηπειρωτικά.

                             Επιμέλεια : Θάνος Σταματόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου