Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Express αλλά έντονο το κύμα ζέστης την Τρίτη κυρίως στα κεντρικά και νότια, σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη. Δεν θα λείψουν οι απογευματινές μπόρες και οι τοπικές καταιγίδες κυρίως στην βόρεια χώρα από την Τρίτη έως και την Παρασκευή | Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 17/07 - 21/07

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων των βορείων Βαλκανίων, με τις χαμηλές της ανατολικής Μεσογείου έχει εξασθενήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα να έχουμε κατά την διάρκεια της Τρίτης (17-07-18) μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την περιοχή μας. Πέρα από αυτά το νοτιοδυτικό επιφανειακό ρεύμα που θα υπάρχει θα πνέει ως καταβατικός άνεμος στα ανατολικά ηπειρωτικά οπού θα ανεβάσει τοπικά τον υδράργυρο στους 39 βαθμούς στις περιοχές αυτές. Παράλληλα ατμοσφαιρική διαταραχή θα περάσει πάνω από την βόρεια χώρα μέσα στην ημέρα με συνέπεια την εκδήλωση όμβρων και τοπικών καταιγίδων κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά τμήματα.



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Τρίτη 17-07-18

Την Τρίτη, η ημέρα θα ξεκινήσει γενικά αίθριο καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια βορειοδυτικά τμήματα.
Κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως μεταξύ μεσημεριού-απογεύματος τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και στο βόρειο Αιγαίο, οπού κυρίως στην Μακεδονία, την Θράκη θα σημειωθούν  τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά τμήματα. Πιθανότητα για τοπικές μπόρες υπάρχει και για τα ορεινά τμήματα της Θεσσαλίας.

Άνεμοι: θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 5 τοπικά στα νότια 6 και πρόσκαιρα στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας μέσα στην ημέρα οι ριπές τους δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 6 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ από τα δυτικά και βόρεια σε βορειοδυτικούς με την ίδια περίπου ένταση.   

Θερμοκρασία: Σε μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα κεντρικά και νότια, θα κυμανθεί στα βόρεια από 21 έως 35 βαθμούς, στην δυτική Μακεδονία από 16 έως 32, στην ανατολική Μακεδονία έως 28, στα δυτικά από 20 έως 34, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 22 έως 38 και τοπικά 39, στις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη από 24 έως 32 με 33 και τοπικά στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα και την νότια Κρήτη έως 35 βαθμούς. 
Υ.Γ: Αυξημένη θα είναι επίσης η σχετική υγρασία καθώς και η δυσφορία στις περισσότερες περιοχές της χώρας.



Αττική
Γενικά αίθριος καιρός. Άνεμοι αρχικά νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά μέσα στην ημέρα στα ορεινά και ανοιχτά τμήματα 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με την ίδια περίπου ένταση. Θερμοκρασία από 25 έως 37 βαθμούς.


   
Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία
Αρχικά γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά. Άνεμοι αρχικά νότιοι μέσα στην ημέρα στα 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ σε βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 34 βαθμούς. 



Για την Τετάρτη 18/7 αναμένονται στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με μπόρες και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους έως τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά με τοπικές μπόρες στα υπόλοιπα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ, εκτοπίζοντας την υγρασία και την δυσφορία από όλη την χώρα. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση, μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά στους 34 με 35 βαθμούς. Την Πέμπτη 19/7  η ημέρα θα ξεκινήσει με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις στα βόρεια, που το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, η θερμοκρασία δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά. Τέλος την Παρασκευή 20/7 και το Σάββατο 21/7 απογευματινές μπόρες δεν αποκλείεται να σημειωθούν στα βορειοανατολικά ορεινά στην υπόλοιπη χώρα γενικά καλός καιρός. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ και η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως το Σάββατο.

Καλή εβδομάδα, σε όλους

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 16-07-18/14:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου