Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Περιορισμένη η αστάθεια το τριήμερο με επιλεκτικά φαινόμενα, περισσότερα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα το Σ/Κ. ενώ οι βοριάδες θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές στην Α. Μεσόγειο θα χει ως αποτέλεσμα το επόμενο τριήμερο Σάββατο (26-5-18), Κυριακή (27-5-18), και Δευτέρα (28-5-18) να επικρατούν ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο φτάνοντας τοπικά τα 6 με 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα η αστάθεια θα περιοριστεί στα ηπειρωτικά, ενώ περισσότερα και πιο αξιόλογα κατά τόπους θα είναι τα φαινόμενα στην Β. Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, κυρίως το διήμερο Σαββάτου-Κυριακής. Όσον αναφορά στον υδράργυρο θα κυμαίνεται στα περισσότερα ηπειρωτικά στα επίπεδα των 28 με 30 βαθμών κυρίως στα δυτικά, έως 24 με 26 στα νησιά του Αιγαίου. 



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 26-05-18

Η ημέρα θα ξεκινήσει με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, κατά τόπους πιο πυκνές με τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες ήδη από τις πρωινές ώρες πιθανόν στις Κυκλάδες, αλλά κυρίως στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες μόνο τοπικές συννεφιές.
Κατά την διάρκεια της ημέρας, θα διατηρηθεί ο άστατος καιρός στην Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού-νοτιοανατολικού Αιγαίου καθώς και στα Δωδεκάνησα με μπόρες και καταιγίδες, πιθανόν τοπικά ισχυρές. Τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ορεινά κυρίως της δυτικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται αρκετή ηλιοφάνεια, με λίγες τοπικές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές κυρίως κατά την διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας.
 Προς το βράδυ η αστάθεια προοδευτικά θα περιοριστεί στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές, εκτός από την Κρήτη. 

Άνεμοι: θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Ιόνιο 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο 5 με 6 και τοπικά στα κεντρικά τμήματα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί στα βόρεια πεδινά από 16 έως 29 βαθμούς, στα ορεινά από 11 έως 25, στα Α. ηπειρωτικά από 16 έως 29, στα δυτικά από 17 έως 30 και τοπικά 31, και στο Αιγαίο από 17 έως 24 με 25 και στο βορειοανατολικό Αιγαίο τοπικά 27 βαθμούς.



Αττική: Λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 28 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία: Αρχικά ηλιοφάνεια, το μεσημέρι το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, οπού θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και πιθανόν παροδική καταιγίδα κυρίως στα γύρω ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 29 βαθμούς.



Την Κυριακή 27/5 αρχικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αναμένονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες και το μεσημέρι και το απόγευμα τοπικές μπόρες θα σημειωθούν στα υπόλοιπα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας σύντομης διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο, 3 με 5 στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα. Την Δευτέρα 28/5 ίσως ενταθεί λίγο η απογευματινή αστάθεια στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά-ημιορεινά τμήματα με μπόρες και σποραδικές καταιγίδες που πρόσκαιρα δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και πεδινές περιοχές, κυρίως της Θεσσαλίας και της κ. Μακεδονίας. Τοπικές μπόρες θα σημειωθούν και στην Κρήτη και πιθανώς στο εσωτερικό των Δωδεκανήσων. Οι βόρειοι άνεμοι έως 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Τέλος την Τρίτη-Τετάρτη 29-30/5 τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειώνονται τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά της δυτικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει αρκετή ηλιοφάνεια με λίγα κατά τόπους σύννεφα. Οι βοριάδες θα συνεχίσουν να φτάνουν στο Αιγαίο τοπικά τα 6 με 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στα περισσότερα ηπειρωτικά στους 29 με 31 βαθμούς.

Καλό τριήμερο, σε όλους.  

Μπορείτε να κάνετε Like στην σελίδα μου στο Facebook για ότι νεώτερο υπάρξει, όπως, nowcasting, έκτακτα δελτία, αναφορές κλπ. στον παρακάτω σύνδεσμο: 
https://www.facebook.com/weatherforecastsgreece/
Με εκτίμηση
Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 25-05-18/15:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου