Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Αστάθεια το Σαβ/Κυρ αλλά και την νέα εβδομάδα με έμφαση τα ορεινά τμήματα , η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή | Πρόγνωση καιρού Ελλάδας έως την Τετάρτη

Ατμοσφαιρική διαταραχή από την Τυνησία κινείται Α-ΒΑ, στην χώρα μας το Σάββατο (19-05-18) αναμένεται άστατος καιρός κατά τόπους στην κεντρική και κυρίως στην βόρεια χώρα έως τις απογευματινές ώρες, με μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Πέρα από αυτά οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν στα πελάγη τα 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα νότια. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική κυρίως στα κεντρικά και νότια.  



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 18-05-18

Τοπικές μπόρες και καταιγίδες θα σημειώνονται αρχικά, τις πρωινές ώρες στις περισσότερες περιοχές της Α. Μακεδονίας και της Θράκης, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας αναμένονται τοπικές νεφώσεις με λίγες αρχικά τοπικές βροχές στην δυτική - κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο και την Θεσσαλία και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές καταιγίδες. Πιθανότητα τοπικών όμβρων υπάρχει και για τα ορεινά τμήματα της βόρειας - βορειοανατολικής Στερεάς το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει με αραιές νεφώσεις στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές που γρήγορα θα διαλυθούν και θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με κάποια θολούρα όμως στην ατμόσφαιρα εξ΄αιτίας της διατήρησης της μεταφοράς Αφρικάνικης σκόνης, ενώ αραιές νεφώσεις προς το απόγευμα θα αναπτυχθούν στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο και κατά τόπους την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα. Το βράδυ ο άστατος καιρός της βόρειας χώρας θα αποτελεί παρελθόν.  

Άνεμοι: θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 3 έως 4 και τοπικά στα βόρεια 5 μποφόρ, νοτιοδυτικοί θα πνέουν στο νότιο Αιγαίο με την ίδια περίπου ένταση και από διάφορες γενικά διευθύνσεις στο βόρειο Αιγαίο 2 έως 4 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί στα βόρεια πεδινά από 15 έως 27 βαθμούς, στα ορεινά από 10 έως 22, στα δυτικά από 16 έως 29, στα Α. ηπειρωτικά από 16 έως 29 και τοπικά 30 βαθμούς και στο Αιγαίο από 20 έως 30 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα 31 με 33 βαθμούς.



Αττική: Αρχικά γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί, ασθενείς και μέσα στην ημέρα Ν 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ σε βοριάδες με την ίδια περίπου ένταση. Θερμοκρασία από 18 έως 29 βαθμούς.



Θεσ/νικη-Κ.Μακεδονία: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με μπόρες και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους και κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα στα γύρω ορεινά. Τοπικές μπόρες μικρής γενικά διάρκειας δεν αποκλείεται να σημειωθούν τις πρωινές ώρες και στα παράκτια τμήματα της Χαλκιδικής. Βελτίωση το βράδυ. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 27 βαθμούς.



Την Κυριακή 20/5 στην κεντρική και κυρίως στην νότια χώρα αναμένονται αραιές νεφώσεις κυρίως προς το μεσημέρι και μετά με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στην Πελοπόννησο και κατά τόπους στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα ο καιρός θα χει διαφορετικό μοτίβο καθώς η ημέρα θα ξεκινήσει με ήλιο, ωστόσο κατά την διάρκεια της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως στα ορεινά οπού θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο Α που προς το απόγευμα θα φτάσουν τα 6 μποφόρ,  ΒΑ στο Αιγαίο 3 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Το τριήμερο Δευτέρας - Τρίτης -Τετάρτης 21-22-23/5 αναμένονται μπόρες και καταιγίδες κατά την διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις και σκόνη στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β την Δευτέρα έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο, την Τρίτη και την Τετάρτη έως 5. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά, και θα κυμαίνονται στην βόρεια χώρα έως 25 με 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά στους 29 με 30 και τοπικά στα νότια (Κρήτη και Δωδεκάνησα 31 με 32 βαθμούς), ενώ την Τετάρτη δεν αποκλείεται να σημειώσει νέα μικρή περαιτέρω άνοδο σε όλη την χώρα. 

Καλό Σαββατοκύριακο, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 18-05-18/21:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου