Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Αραιές νεφώσεις, σκόνη από την Αφρική και λίγες τοπικές βροχές την Πέμπτη και την Παρασκευή - Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή | Πρόγνωση καιρού Ελλάδας έως την Δευτέρα

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια Βαλκάνια, συνοδευόμενο με ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται έως στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, κινείται βορειοανατολικά. Στην χώρα μας το επόμενο εικοσιτετράωρο Πέμπτη (17-05-18) αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με λίγες τοπικές βροχές μικρής γενικά διάρκειας, ενώ ευνοείται μικρή έως μέτρια μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα ανατολικά και νότια φτάνοντας τους 30 βαθμούς.



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Πέμπτη 17-05-18

Με αραιές νεφώσεις θα ξεκινήσει και θα κυλίσει η ημέρα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στις δυτικές κεντρικές και βορειοανατολικές περιοχές της, με πιθανότητα για ασθενείς και τοπικές λασποψιχάλες ή και ασθενείς τοπικές λασποβροχές αρχικά στο κεντρικό Ιόνιο και κυρίως μέσα στην ημέρα, στην κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και την Θράκη. 
Άνεμοι: θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις στο Ιόνιο ασθενείς 2 με 4 μποφόρ, ΝΔ στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου 3 με 4 και τοπικά στα βόρεια 5 μποφόρ, ενώ πρόσκαιρα ισχυρό ΝΔ άνεμο, θα βγάλει μέσα στην ημέρα και στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας καθώς και της Θράκης φτάνοντας τα 5 με 6 και τοπικά στα πιο ορεινά τμήματα 7 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: θα κυμανθεί στα βόρεια πεδινά από 15 έως 28 βαθμούς, στα ορεινά από 9 έως 24, στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά από 15 έως 26 και τοπικά στην δυτική Πελοπόννησο 28, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 16 έως 30, στις Κυκλάδες από 19 έως 28 και στο ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη από 18 έως 30 και στα Δωδεκάνησα τοπικά κυρίως στο εσωτερικό 31 βαθμούς.


Αττική: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές, με πιθανότητα για ασθενείς λασποβροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια του νομού. Άνεμοι μεταβλητοί, ασθενείς και μέσα στην ημέρα ΝΔ 3 με 4 μποφόρ, ενώ πρόσκαιρα ενισχυμένο ΝΔ ρεύμα θα πνέει στα βόρεια ορεινά του νομού κατά την διάρκεια της ημέρας. Θερμοκρασία από 18 έως 29 βαθμούς.


Θεσ/νικη-Κ.Μακεδονία: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Άνεμοι Ν 3 με 4 μποφόρ, ενώ ενισχυμένοι θα είναι οι ΝΔ άνεμοι μέσα στην ημέρα στα ορεινά κυρίως της Πέλλας, Πιερίας και Ημαθίας. Θερμοκρασία από 16 έως 27 βαθμούς.


Την Παρασκευή 18/5 θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας κατά τόπους πιο πυκνές, με λίγες ασθενείς τοπικές λασποβροχές αρχικά στο Ιόνιο και κατά την διάρκεια της ημέρας στα υπόλοιπα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο Α-ΝΑ 4 με 5 και στα νότια μετά το μεσημέρι 6 και τοπικά 7 μποφόρ, ασθενείς θα πνέουν στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 28 με 30 βαθμών στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα. Το Σάββατο 19/5 πρόσκαιρες μπόρες και τοπικές καταιγίδες αναμένονται κατά την διάρκεια της ημέρας στα κεντρικά και βόρεια ορεινά - ημιορεινά κυρίως ηπειρωτικά τμήματα. Οι άνεμοι θα στραφούν στα δυτικά και βόρεια σε ΒΔ 3 έως 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή στην υπόλοιπη χώρα, τοπικά στην Κρήτη δεν αποκλείεται να εκτοξευτεί και στους 32 βαθμούς. Την Κυριακή 20/5 θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις προς το απόγευμα στα κεντρικά και νότια με λίγες τοπικές βροχές στην ορεινή Κρήτη και τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν στα πελάγη τα 5 μποφόρ. Τέλος την Δευτέρα 21/5 απογευματινές μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Β 5 έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 16-05-18/20:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου