Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Στροφή των ανέμων σε ΒΔ και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από την Πέμπτη και από τα ΒΔ

Βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΔ Βαλκάνια κινείται Α και προκαλεί έντονες χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της βόρειας Βαλκανικής Χερσονήσου με χαμηλό υψόμετρο. Στην χώρα μας το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι δυνατοί άνεμοι που θα πνέουν όχι μόνο στην θάλασσα αλλά και στα ηπειρωτικά τμήματα..


Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Πέμπτη 20/4/17 :

Τοπικές βροχές περιμένουμε στα ΒΔ, τα βόρεια, περισσότερες στην Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο κυρίως το πρωί οπότε δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Τοπικές μπόρες χιονιού θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Δ. Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα για τοπικές βροχές το βράδυ στις Κυκλάδες και τα νησιά του Α-ΝΑ Αιγαίου. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα.
Άνεμοι: Ενισχυμένοι σχεδόν σε όλη την χώρα, ΝΑ αρχικά στο Αν. Αιγαίο 5-7 μπ. στρεφόμενοι από το βράδυ σε Δ-ΒΔ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν Δ-ΒΔ 5-7 μποφόρ. Ενισχυμένοι θα είναι επίσης οι άνεμοι ακόμα και στην ξηρά (στα ηπειρωτικά) φτάνοντας τα 5-7 και τοπικά στα ορεινότερα τμήματα 8 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στην δυτική-βόρεια Ελλάδα, με την ελάχιστη στα ΒΔ ορεινά να κυμαίνεται γύρω στον 1 βαθμό, ενώ στην νότια χώρα (λόγω της σκόνης, της συννεφιάς και των ποιο θερμών αερίων μαζών) ο υδράργυρος δεν θα πέσει μέσα στην νύχτα κάτω από τους 14 με 16 βαθμούς. Το μεσημέρι θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια στους 15 με 17, στα ορεινά στους 10 και στην υπόλοιπη χώρα τους 23 με 25 και τοπικά στην Κρήτη 26 βαθμοί κελσίου. Σε βαθμιαία πτώση από το απόγευμα στην υπόλοιπη χώρα.


Αττική : Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι ενισχυμένοι Δ-ΒΔ 5-6 βαθμιαία 7 και τοπικά στον Κορινθιακό 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 22 με 23 βαθμούς. Σε πτώση από το απόγευμα.


Θεσ/νικη-Κ.Μακεδονία : Τοπικές μπόρες κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα στα γύρω ορεινά. Άνεμοι κι εδώ ενισχυμένοι ΒΔ 5-6, όχι μόνο στα παράκτια αλλά και στο εσωτερικό της Περιφέρειας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς. 

 
Την Παρασκευή(21/4) Τοπικές μπόρες βροχής στα πεδινά της βόρειας χώρας, και μπόρες χιονιού στα ορεινά κυρίως στα σύνορα μας με την Αλβανία, τα Σκόπια και την Βουλγαρία. Λίγες τοπικές βροχές δεν αποκλείεται να σημειωθούν και στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Άνεμοι ΒΔ 5-6 μπ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση σε όλη την χώρα. Το Σάββατο(22/4) Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στην ανατολική και κυρίως στην νότια Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Οι άνεμοι Β  έως 6 μπ. Η θερμοκρασία  σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, γύρω στους 14 με 16 βαθμούς στα ηπειρωτικά. Το διήμερο Κυριακή-Δευτέρα(23-24/4) ο καιρός θα είναι σχετικά σε όλη την χώρα καλός με άνοδο της θερμοκρασίας.

                   Με εκτίμηση : Θάνος Σταματόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου