Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Τα νεώτερα στοιχεία για την πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα..

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται τις τελευταίες ώρες νοτιοδυτικά του Ιονίου, βόρεια του Λιβυκού πελάγους και ανατολικά της Ιταλίας έχει αρχίσει να παίρνει τη μορφή μεσογειακού Κυκλώνα που τις επόμενες ώρες θα αρχίσει να κινείται βορειοανατολικά και αναμένεται να επηρεάσει το επόμενο εικοσιτετράωρο Σάββατο(29-09-18) αρχικά τις πρώτες πρωινές ώρες την νότια-νοτιοδυτική Πελοπόννησο και αργότερα σχεδόν ολόκληρη την Πελοπόννησο, σταδιακά την δυτική και κεντρική Κρήτη και από το απόγευμα κυρίως τις Κυκλάδες, την Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και την Εύβοια με ραγδαίες βροχές, τοπικές καταιγίδες συνοδευόμενες από πολύ θυελλώδεις ανέμους.

                            Δορυφορική εικόνα ανατολικής Μεσογείου 18:05 utc

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 29-09-18

Τις πρώτες πρωινές ώρες ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες συνοδευόμενες από πολύ θυελλώδεις ανέμους θα εκδηλώνονται στην νότια-νοτιοδυτική Πελοπόννησο που σταδιακά προς το μεσημέρι θα επεκταθούν και στα υπόλοιπη Πελοπόννησο και την δυτική Κρήτη. Βροχές αναμένονται στο νότιο Ιόνιο, καθώς και στα νοτιότερα τμήματα της Στερεάς κατά κανόνα ασθενής, ενώ τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου,στο Θρακικό,στην Χαλκιδική και στην ανατολική Μακεδονία. Περισσότερες δείχνουν να είναι οι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες στην αρχή της ημέρας στις Σποράδες και την ανατολική Θεσσαλία. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται λίγη συννεφιά και διαστήματα ηλιοφάνειας. 


Από το μεσημέρι και μετά ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνοδευόμενες από δυνατούς ανέμους θα επηρεάσουν την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο, σταδιακά την κεντρική Κρήτη και προς το απόγευμα και μετέπειτα τις Κυκλάδες, την Στερεά(συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Αττική. Παράλληλα από το απόγευμα ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται και στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες τα νησιά του βορειοανατολικού και την Θράκη αλλά με πιο εξασθενημένη μορφή. Τοπικές μπόρες και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες αναμένονται τις απογευματινές ώρες και στα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη δυτική και βόρεια χώρα θα υπάρχει παροδικά αυξημένη συννεφιά

Άνεμοι: θα πνέουν στο Ιόνιο αρχικά από βορειοανατολικές έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στα νότια 8 με 10 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα και μετά σε βορειοδυτικούς με την ίδια περίπου ένταση, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα είναι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία 7-8 και τοπικά 9 με 10 μποφόρ, ενώ βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο βορειοανατολικό Αιγαίο με ένταση τα 5 με 6 και βαθμιαία τα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 έως 22 βαθμούς, στα ορεινά από 8 έως 19 με 21, στα δυτικά από 15 έως 26 και κατά τόπους 27, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 13 έως 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 έως 24 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έως 26 βαθμούς.



Αττική:
Νεφώσεις με τοπικές βροχές, που από το μεσημέρι θα ενταθούν και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα χουν έντονο χαρακτήρα. Άνεμοι ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6, βαθμιαία 7 και από το απόγευμα προς το βράδυ 8 και τοπικά στα ανατολικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 20 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Χαλκιδική. Άνεμοι βόρειοι 4 με 5 και στα ανοιχτά της Χαλκιδικής έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 21 βαθμούς.



Την Κυριακή 30/9 το σύστημα αυτό κινούμενο προς το βορειοανατολικό Αιγαίο, θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνοδευόμενες από δυνατούς ανέμους στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού-βορειοανατολικού Αιγαίου βαθμιαία εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα προς το βράδυ, ενώ βροχές θα σημειωθούν και στην Θράκη. Έως τις μεσημβρινές ώρες βροχές θα εκδηλώνονται στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την βόρεια Κρήτη με βαθμιαία βελτίωση αργότερα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέσα στην ημέρα στην νοτιοδυτική Ελλάδα οπού δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι πολύ θυελλώδεις αρχικά στα ανατολικά και νότια πελάγη με ένταση τα 9 με 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση προς το απόγευμα. Την Δευτέρα 1/10 τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στα ανατολικά και νότια με βαθμιαία βελτίωση από το μεσημέρι και μετά. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Τέλος την Τρίτη 2/10 τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο.

Καλό Σαββατοκύριακο, σε όλους και προσοχή στα κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα !!..

Υ.Γ: Για ότι νεώτερο προκύψει θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση..

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 28-09-18 / 23:30    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου