Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται την Παρασκευή από τα νότια με αρκετές βροχές. Κακοκαιρία προβλέπεται το Σ/Κ κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα.

Βαρομετρικό χαμηλό στα ανοιχτά της βόρειας Αφρικής κινείται τις επόμενες ώρες βορειοδυτικά, και από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής (28-09-18) βορειοανατολικά με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Πέρα από αυτά οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 


Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Παρασκευή 28-09-18

Την Παρασκευή, τις πρωινές ώρες τοπικές βροχές θα σημειώνονται στα νοτιότερα τμήματα της Στερεάς, στην κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και την δυτική κυρίως Κρήτη οπού θα σημειωθούν και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα, αναμένονται αραιές νεφώσεις λιγότερες στην βόρεια χώρα.
Προς το μεσημέρι και μετά, προβλέπονται τα φαινόμενα να ενταθούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, οπού θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες ενώ οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες αναμένεται να επεκταθούν και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου (εκτός από τα Δωδεκάνησα) και την νοτιοδυτική Ελλάδα (πιθανόν ισχυρές) παράλληλα στην Κρήτη ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη κεντρική και βόρεια Ελλάδα από το απόγευμα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν οπού θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.

Άνεμοι: θα πνέουν στο Ιόνιο από βορειοανατολικές έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ, στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί αρχικά 6 με 7 και τοπικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση μέσα στην ημέρα, εκτός από τα Δωδεκάνησα που οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 22 βαθμούς, στα ορεινά από 4 έως 18 με 19, στα δυτικά από 14 έως 25 με 26, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 14 έως 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 έως 23 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα 27 βαθμούς.


Αττική:
Νεφώσεις με τοπικές βροχές οι οποίες από το μεσημέρι θα ενταθούν οπού θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι βορειοανατολικοί αρχικά 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση μέσα στην ημέρα. Θερμοκρασία από 18 έως 20 βαθμούς.


Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Αραιές νεφώσεις, οι οποίες από το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα νότια τμήματα της περιφέρειας. Άνεμοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στην Χαλκιδική 5 με 6 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 21 βαθμούς.


Το Σάββατο 29/9 το βαρομετρικό χαμηλό που αναφέρθηκε στην αρχή του δελτίου αναμένεται να βαθύνει αρκετά στην κεντρική Μεσόγειο με αποτέλεσμα να χουμε την δημιουργία μεσογειακού κυκλώνα (Medicane) με τροπικά χαρακτηριστικά όπως σχηματισμός ματιού, η σπειροειδής διάταξη των νεφώσεων γύρω από το μάτι του καθώς οι ραγδαίες βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι περιμετρικά του κέντρου του συστήματος. Επίσης να αναφέρουμε ό,τι αυτό το σύστημα δεν έχει σχέση με τους κυκλώνες που επηρεάζουν την Αμερική. Έτσι το σύστημα κινούμενο ανατολικότερα από το δεύτερο μισό του Σαββάτου αναμένεται να προκαλέσει αρκετές βροχές, καταιγίδες και δυνατούς ανέμους στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο και σταδιακά, στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες με πιο εξασθενημένη μορφή θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη ανατολική και βόρεια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Την Κυριακή 30/9 το σύστημα αυτό θα κινηθεί ανατολικά ελαφρώς βορειοανατολικά  προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Υ.Γ: Νεώτερα στοιχεία, θα δώσουμε την Παρασκευή με τα πιο ''φρέσκα'' προγνωστικά στοιχεία, καθώς τέτοιου είδους συστήματα μπορεί ακόμα και τελευταία στιγμή να αλλάξουν πορεία. 

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 27-09-18 / 23:00         

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου