Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Μουντό θα είναι το σκηνικό του καιρού το Σάββατο κυρίως στα ανατολικά με λίγες τοπικές βροχές | Αλλαγή του καιρού περιμένουμε την Δευτέρα με αρκετές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας | Ο καιρός μέχρι την Τετάρτη 29/11




Σύντομη ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:


Μουντό θα είναι το σκηνικό του καιρού το Σάββατο στις περισσότερες περιοχές της χώρας κυρίως στα ανατολικά, με συννεφιά και λίγα τοπικά φαινόμενα. Στην κεντρο-βορειοδυτική Ευρώπη επίκειται κύμα πολύ κρύου πολικής προέλευσης, το επόμενο 24ωρο - 48ωρο μετατρέποντας τις βροχές σε χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης. Κατά την διάρκεια του Σαββάτου προς την Κυριακή θα δημιουργηθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό στην Β. Ιταλία συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας κινούμενο Α-ΝΑ θα επηρεάσει την χώρα από την Κυριακή το βράδυ πρώτα στα δυτικά και βαθμιαία κατά την διάρκεια της Δευτέρας όλη σχεδόν την χώρα με βροχές,καταιγίδες, ακόμα και χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της βόρειας χώρας, καθώς αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα μεταφέρει πιο ψυχρές αέριες μάζες από την υπόλοιπη κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Αντίθετα αντικυκλώνες  θα καλύπτουν την Ιβηρική Χερσόνησο και τον ΒΑ Ατλαντικό(Ridge). Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού θα έχουμε την Τετάρτη, ενώ νέα χαμηλά είναι πιθανό να επηρεάσουν την χώρα μας από την Πέμπτη κυρίως στα δυτικά-κεντρικά και βόρεια τμήματα με αρκετές βροχές, νοτιάδες και άνοδο της θερμοκρασίας. Για αυτή την εξέλιξη θα μιλήσουμε στα επόμενα δελτία μας.



Πιο αναλυτικά :

Σάββατο 25/11/17: 

Για το Σάββατο, θα έχουμε μουντό σκηνικό κατά τόπους, κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα, με νεφώσεις παροδικά αυξημένες,(ή τοπικές ομίχλες) στην κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο, την αν. Στερεά, την Εύβοια, την Θεσσαλία, την Κ-Α. Μακεδονία και την Θράκη όπως επίσης και μέσα στο Αιγαίο, όπου δεν αποκλείεται ασθενείς τοπικές βροχές να σημειωθούν στην αν. Πελοπόννησο, πρόσκαιρα την αν. Στερεά, την αν. Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ λίγο περισσότερες θα είναι οι βροχές στην Χαλκιδική όπου εδώ θα έχουν και μέτρια ένταση. Τα μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας θα εντοπίζονται στην δυτική-βορειοδυτική Ελλάδα. 

Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, και τοπικά στο Ιόνιο ΒΔ 3-4 μποφόρ. 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια πεδινά από 5 έως 14 βαθμούς, η ελάχιστη στα ορεινά θα είναι 5-7 βαθμούς πιο χαμηλή, στα αν. ηπειρωτικά από 6 έως 16 , στα δυτικά από 5 έως 16 , στα νησιά του αν. Αιγαίου από 7 με 11 η ελάχιστη αντίστοιχα και μέχρι 17 με 18 η μέγιστη, ενώ στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς κελσίου.


Αττική: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και τα νότια του νομού. Άνεμοι ασθενείς. Θερμοκρασία από 10 έως 17 βαθμούς.
Θεσ/νικη-Κ.Μακεδονία: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης κυρίως στα ανατολικά και την Χαλκιδική. Άνεμοι ασθενείς. Θερμοκρασία από 7 έως 14 βαθμούς.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Την Κυριακή 26/11 αρχικά τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα νησιά του αν. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε γενικά καλό καιρό, ωστόσο από το απόγευμα και από τα δυτικά θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες οι οποίες μέχρι αργά το βράδυ θα χουν επηρεάσει όλα τα δυτικά τμήματα, την Δ-Βδκη Πελοπόννησο, την Δ-Βδκη Στερεά, την Θεσσαλία, και την Δ. Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Την Δευτέρα 27/11 προβλέπεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν την χώρα με βροχές και καταιγίδες οι οποίες από το μεσημέρι σχετικά γρήγορα θα περιοριστούν στην Θράκη και τα νησιά του αν. Αιγαίου όπου τα φαινόμενα τοπικά δεν αποκλείεται να έχουν έντονο χαρακτήρα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά τμήματα, πιο συγκεκριμένα στην Δ. Μακεδονία πάνω από τα 700-800μ. και στην αν. Μακεδονία-Θράκη πάνω από τα 800-900μ. Οι άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις αρχικά 5-7 μποφόρ, θα γίνουν από το μεσημέρι και από τα δυτικά και βόρεια σε ΒΔ 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή αισθητή πτώση κυρίως στα δυτικά-βόρεια. Την Τρίτη 28/11 αρχικά τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην αν. Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του αν. Αιγαίου, όπως επίσης και τοπικές χιονοπτώσεις στα ΒΑ ορεινά και ημιορεινά τμήματα, βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι Δ-ΒΔ 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση σε όλη την χώρα. Τέλος την Τετάρτη 29/11 περιμένουμε αρχικά καλό καιρό, με αρκετές ομίχλες στα ηπειρωτικά όμως από το απόγευμα και από τα δυτικά θα συννεφιάσει και το βράδυ θα ξεκινήσουν βροχές στα δυτικά. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Ν στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία σε  άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. 

Καλό Σαββατοκύριακο

                        Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου