Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Σοβαρή επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη με χιόνια, βροχές/καταιγίδες στα νότια, θυελλώδεις ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο θα κινηθεί νοτιοανατολικά, παράλληλα ψυχρές αέριες μάζες στην κατώτερη τροπόσφαιρα αναμένεται να κινηθούν από τα Βαλκάνια προς την περιοχή μας. Με αυτές τις ατμοσφαιρικές συνθήκες στην χώρα μας την Πέμπτη (03/01) αναμένεται κακοκαιρία, με κύρια χαρακτηριστικά: τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές από την Στερεά και βορειότερα, τις τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια νησιωτικά ιδίως τμήματα, τους θυελλώδεις ανέμους που θα φτάσουν στα πελάγη τα 8 με 9 και τοπικά και τα 10bf και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα.


Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Πέμπτη 02-01-19

Την Πέμπτη από τις πρωινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά, ημιορεινά και σχετικά γρήγορα και σε πεδινές περιοχές από την βόρεια Στερεά και βορειότερα (εκτός της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και τα νησιά του Θρακικού). Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις προβλέπονται στην περιοχή της Ηπείρου (και μέσα στα Γιάννενα), ενώ χιόνια προβλέπονται επίσης και στα ορεινά της υπόλοιπης νότιας-νοτιοανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας ( και βαθμιαία στα βόρεια στα πεδινά), και της Πελοποννήσου που προοδευτικά μέσα στην ημέρα θα κατέβουν και στα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο, νότια-νοτιοανατολική Στερεά, κεντρική και νότια Εύβοια τα 500μ. και στην Πελοπόννησο τα 800μ.). Βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο και βαθμιαία πιθανόν στα νότια ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα πιθανόν τοπικά ισχυρές. 


Από το απόγευμα και μετά οι χιονοπτώσεις στην βόρεια-βορειοδυτική χώρα θα εξασθενήσουν αλλά θα παραμείνουν, τοπική συννεφιά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, ενώ χιονοπτώσεις τοπικά έντονες αναμένονται στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη (χιονόνερο στα παράκτια τμήματα). Χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200 με 300μ.) προβλέπονται από το απόγευμα προς το βράδυ στην νοτιοανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ άστατος καιρός αναμένεται στην δυτική-νοτιοδυτική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα με τοπικές μπόρες βροχής στα πεδινά, παράκτια και χιονιού (πάνω από τα 500 με 600μ.) τοπικές μπόρες αναμένονται κατά περιόδους και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου μέχρι αργά το βράδυ παράλληλα χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται το βράδυ στην ορεινή Κρήτη (900μ.).

Άνεμοι: στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις και στα υπόλοιπα νότιοι η ένταση 7 με 8 τοπικά 9 και πρόσκαιρα στο βορειοανατολικό και νότιο Αιγαίο 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Σε αισθητή πτώση στην δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα, θα κυμανθεί στην δυτική Μακεδονία από -4 έως -3 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ορεινά από -3 έως 0, στα βόρεια πεδινά και την Θεσσαλία από -1 έως 3, στα δυτικά από 5 έως 10, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 3 έως 8 και στα νότια τοπικά 10, στο βορειοανατολικό Αιγαίο από 3 έως 10 και στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα λόγω των νοτιάδων θα κυμανθεί από 5 έως 14 με 15 τοπικά βαθμούς.


Αττική:
Νεφώσεις με βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και κυρίως στα νότια υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθούν τοπικές καταιγίδες. Χιόνια αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά (500μ.) και από το απόγευμα προς το βράδυ πρόσκαιρα και στα βόρεια προάστια (200-300μ.) Βελτίωση από την νύχτα. Άνεμοι αρχικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 6 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 9 βαθμούς, σε αισθητή πτώση από το απόγευμα.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές, χιόνια αναμένονται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά περιόδους, χιονόνερο στα νότια παραθαλάσσια τμήματα της Χαλκιδικής. Άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 3 βαθμούς.


Την Παρασκευή 03/01 στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, την νότια-νοτιοανατολική Στερεά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίο αναμένονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά παράκτια και χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα. Νέος γύρος κατά τόπους πυκνών χιονοπτώσεων αναμένεται από το μεσημέρι στην κεντρική και βόρεια Στερεά, την Θεσσαλία την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Τοπικές μπόρες προβλέπονται στα νησιά του Αιγαίου, ενώ στα βορειοδυτικά αναμένεται τοπική συννεφιά. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια βόρειοι στα υπόλοιπα νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ η ένταση τους. Η θερμοκρασία σε πτώση, ενώ παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπού στην Θεσσαλία, την Ήπειρο και την Μακεδονία θα είναι τοπικά ολικός. Το Σάββατο 04/01 τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται στην ανατολική Μακεδονία την Θράκη, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που βαθμιαία θα περιοριστούν στην κεντρική και νότια Εύβοια, παράλληλα βροχές θα σημειωθούν από το μεσημέρι στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και χιονοπτώσεις στις Κυκλάδες και την Κρήτη (από τα 400 με 500μ και πάνω, στις βόρειες Κυκλάδες τοπικά και πιο χαμηλά). Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια βόρειοι στα υπόλοιπα νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ η ένταση τους και η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός.

Χρόνια πολλά σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 02-01-19 / 21:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου