Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Σοβαρή κακοκαιρία την Παρασκευή με κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα - Ύφεση της κακοκαιρίας το Σ/Κ | Δελτίο καιρού έως την Δευτέρα 28/01/2019

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί την (Παρασκευή 25/01) ανατολικά βορειοανατολικά, με αποτέλεσμα την σοβαρή επιδείνωση του καιρού στην χώρα μας με ισχυρές βροχές, καταιγίδες που τοπικά δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιάδες. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της δυτικής Μακεδονίας. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα. Ευνοείται αξιόλογη μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα.



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Παρασκευή 25-01-19:

Τις επόμενες ώρες και κυρίως κατά την διάρκεια των μεταμεσονύχτιων ωρών προς το ξημέρωμα της Παρασκευής αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη την δυτική ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Τα φαινόμενα εδώ προς το μεσημέρι θα παρουσιάσουν ύφεση κυρίως στα βορειοδυτικά οπού θα υπάρχουν και ανοίγματα με σχετικά καλό καιρό, ενώ δεν θα λείψουν οι τοπικές μπόρες και οι σποραδικές καταιγίδες. Κακοκαιρία αναμένεται και στην Πελοπόννησο, στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην κεντρική - ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα προβλέπονται μπόρες, βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα κυρίως στην Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Εύβοια, την κεντρική - ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως μέχρι το μεσημέρι θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 1200μ.) αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και κυρίως στον νομό Φλώρινας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 με 700μ.)
Από το βράδυ ο κύριος όγκος των φαινομένων θα περιοριστεί στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα άστατος θα καταστεί ο καιρός κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα με τοπικές μπόρες και καταιγίδες. Ευνοείται αξιόλογη μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα.

Άνεμοι: Θα πνέουν νότιοι - νοτιοανατολικοί 6 με 7 στο Αιγαίο 8 και τοπικά πρόσκαιρα 9 με 10 μποφόρ, ενώ αρκετά ενισχυμένοι νοτιοανατολικοί άνεμοι αναμένονται και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς πρόσκαιρα και στην κεντρική Μακεδονία.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στην δυτική Μακεδονία από 0 έως 3 βαθμούς, στα υπόλοιπα ορεινά από 3 έως 6, στα βόρεια πεδινά από 7 έως 11, στα δυτικά από 7 έως 12, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 9 έως 12 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 16 και στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη έως 17 βαθμούς.



Αττική:
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων το απόγευμα. Από το βράδυ άστατος καιρός με διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι νότιοι - νοτιοανατολικοί 7 με 8 και πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 13 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Άνεμοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στην Χαλκιδική τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 11 βαθμούς.



Το Σάββατο 26/01 αρχικά εκτός από τα βορειοδυτικά αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που σχετικά γρήγορα θα περιοριστούν, στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την δυτική Στερεά, την δυτική Πελοπόννησο, την κεντρική - ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ τα φαινόμενα αρχικά κυρίως στα ανατολικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρά αλλά σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια βορειοανατολικά ορεινά καθώς πρόσκαιρα και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί στο Αιγαίο, βορειοδυτικοί στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ η ένταση τους. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση. Την Κυριακή 27/01 οι όποιες τοπικές βροχές σημειώνονται στην Θράκη και την ανατολική νησιωτική χώρα σταδιακά θα σταματήσουν, στην υπόλοιπη χώρα λίγη συννεφιά και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Τέλος την Δευτέρα 28/01 μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από την κεντρική Μεσόγειο θα προκαλέσει νέες βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην δυτική βορειοδυτική χώρα, ενώ τοπικές βροχές αναμένονται από το μεσημέρι στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Θράκη. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Συνιστάτε μεγάλη προσοχή..

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 24-01-19 / 23:30  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου