Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Κακοκαιρία το Σάββατο κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα - Πρόσκαιρη βελτίωση την Κυριακή. | Δελτίο καιρού έως την Τρίτη 15/01/2019

Βαρομετρικό χαμηλό στα ανοιχτά νοτιοδυτικά της χώρας μας συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας αναμένεται το νέο εικοσιτετράωρο Σάββατο (12/01) να επηρεάσει αρχικά τα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και από το απόγευμα τα νότια νησιωτικά τμήματα με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως στις θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές. Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της βόρειας κυρίως Στερεάς με πιο χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν βαθμιαία τοπικά τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.


Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 12-01-19:

Το Σάββατο αναμένεται αρχικά κακοκαιρία στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Στερεά, την Θεσσαλία, τις Σποράδες και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της βόρειας ιδίως Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. (Ενδεικτικό υψόμετρο στην Θεσσαλία τα 200 με 300μ. στην κεντρική και βόρεια Στερεά τα 500μ. στην Αττικοβοιωτία, την Εύβοια και την Πελοπόννησο τα 800μ.). Στην βόρεια Ελλάδα η ημέρα θα ξεκινήσει με παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα νότια τμήματα με πιθανότητα για πρόσκαιρη βροχή ή χιονόνερο στην νότια Χαλκιδική και τα νοτιότερα τμήματα της Θράκης και πρόσκαιρη αραιή χιονοπτώση ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τοπικές νεφώσεις.
Από το απόγευμα και μετά θα ανοίξει ο καιρός σε όλη την βόρεια χώρα, ενώ παράλληλα τα φαινόμενα στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά σταδιακά θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν. Άστατος θα καταστεί ο καιρός από τις απογευματινές και μετέπειτα ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές.

Άνεμοι: Θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στην δυτική Μακεδονία από -9 έως -1 βαθμούς, στα υπόλοιπα ορεινά της βόρειας χώρας από -5 έως 2, στα βόρεια πεδινά από -2 έως 6, στα δυτικά από 2 έως 10, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 2 έως 8 και τοπικά στα νότια 9, (στην Θεσσαλία έως 3), στο βόρειο Αιγαίο από 7 έως 11 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα από 8 έως 15 και τοπικά στην βόρεια Κρήτη 17 βαθμούς.


Αττική:
Νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Χιόνια στα ορεινά (800μ.) σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα προς το βράδυ. Άνεμοι βόρειοι 5 με 6 και στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 8 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής ή χιονόνερου στην νότια Χαλκιδική και χιονιού ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Από το απόγευμα βελτίωση. Άνεμοι βορειοδυτικοί στον Θερμαϊκό, βορειοανατολικοί στην Χαλκιδική 5 με 6 μποφόρ η ένταση τους. Θερμοκρασία από 0 έως 6 βαθμούς.


Την Κυριακή 13/01 στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένεται συννεφιά με τοπικές βροχές και στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, ενώ χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης, βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα αρκετή ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα στα δυτικά θα πυκνώσουν και προς το βράδυ θα ξεκινήσουν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά κυρίως της βορειοδυτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ στα δυτικά σε δυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. Την Δευτέρα 14/01 τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στα νότια νησιωτικά τμήματα και από το απόγευμα στην δυτική χώρα. Χιόνια θα σημειωθούν στα  δυτικά ορεινά αλλά σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα τοπική συννεφιά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά. Τέλος την Τρίτη 15/01 βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται στα νότια νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα, στην υπόλοιπη χώρα συννεφιά με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Στα δυτικά και βόρεια λίγες νεφώσεις. Βαθμιαία τα φαινόμενα έως το τέλος της ημέρας θα περιοριστούν στα ανατολικά νοτιοανατολικά τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ και η θερμοκρασία σε πτώση.

Καλό Σαββατοκύριακο, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 11-01-19 / 21:00           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου