Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Συνεχίζεται η κακοκαιρία και την Πρωτοχρονιά κυρίως στα ανατολικά και νότια. Πρόσκαιρη βελτίωση την Τετάρτη. Νέο κύμα κακοκαιρίας από την Πέμπτη με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές χιονοπτώσεις.

Βαρομετρικό χαμηλό στο νότιο Ιόνιο συνοδευόμενο από μετωπικές δραστηριότητες αναμένεται την Πρωτοχρονιά να κινηθεί ανατολικότερα και θα προκαλέσει κακοκαιρία κυρίως στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του Αιγαίου (Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα) με κατά τόπους ισχυρές βροχές, καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα στην δυτική και βόρεια χώρα θα είναι λίγα και αυτά στην αρχή της ημέρας. Οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα είναι θυελλώδεις κυρίως στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο με ένταση 8 με 9 μποφόρ οπού σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση. 



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Τρίτη - Πρωτοχρονιά 01-01-19:

Την Πρωτοχρονιά στην δυτική και βόρεια Ελλάδα αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στην αρχή της ημέρας στα νησιά του νοτίου Ιονίου και παροδικές χιονοπτώσεις στα νότια τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, στην Ήπειρο και την Θεσσαλία (ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 με 500μ.) γρήγορα ο καιρός προς το μεσημέρι θα βελτιωθεί και τα διαστήματα ηλιοφάνειας θα μεγαλώσουν. Στην υπόλοιπη χώρα συννεφιά με βροχές, κατά τόπους ισχυρές στα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές προβλέπονται στα Δωδεκάνησα. Άστατος θα είναι ο καιρός στις Κυκλάδες και την Κρήτη με διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας αλλά και των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 με 800μ.) Από το απόγευμα και μετά τα φαινόμενα στα προαναφερθέντα τμήματα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Στο Ιόνιο, το δυτικό, κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 6 με 8 και στο βορειοανατολικό Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ, στις Κυκλάδες και κυρίως στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα ορεινά από -4 έως 4 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από -1 έως 8, στα δυτικά από 2 έως 11, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 4 έως 8 και τοπικά στα νότια 9, στο βόρειο Αιγαίο από 4 έως 9 και στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 14 βαθμούς.



Αττική:
Νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές. Χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800μ.). Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και περιορισμός αυτών στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι βορειανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία από 8 έως 9 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής στα νότια της Χαλκιδικής. Άνεμοι βόρειοι στον Θερμαϊκό 4 με 5 μποφόρ, βορειοανατολικοί στην Χαλκιδική 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία από 3 έως 8 βαθμούς.



Την Τετάρτη 02/01 τοπικές βροχές αναμένονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες δεν αποκλείεται να σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες που βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα αρκετή ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις που από το βράδυ στα δυτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Τοπικές χιονοπτώσεις προβλέπονται από την νύχτα κατά μήκος των βορείων συνόρων της χώρας μας. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ στα δυτικά σε δυτικούς που θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, θα κυμαίνεται στα επίπεδα της Πρωτοχρονιάς, ενώ παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά κατά τόπους ισχυρός. Την Πέμπτη 03/01 προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά με βροχές στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα και τοπικές καταιγίδες στα θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις στρεφόμενοι βαθμιαία από τα δυτικά σε βορειοδυτικούς 6 με 8 μποφόρ η ένταση τους. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση στην δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα. Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία το πολύ κρύο θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας, ως προς τον υετό τα πράγματα ακόμα είναι αβέβαια.

Χρόνια πολλά, καλή Πρωτοχρονιά και προσοχή στους δρόμους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 31-12-18 / 18:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου