Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά έως και την Πέμπτη με βροχές και τοπικές καταιγίδες | Δελτίο καιρού έως το Σάββατο 02/02/2019

Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία συνοδευόμενο από μετωπική επιφάνεια κινείται ανατολικά -  βορειοανατολικά με αποτέλεσμα την (Τρίτη 29/01) να σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι - νοτιοανατολικοί 5 με 7 και προς το απόγευμα στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα νότια. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική στα νότια κυρίως από το δεύτερο μισό της ημέρας και μετέπειτα.



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Τρίτη 29-01-19:

Την Τρίτη, στα νησιά του Ιονίου, στην δυτική, κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο, την δυτική και κεντρική Στερεά, στην Θεσσαλία, την Ήπειρο και βαθμιαία στην Μακεδονία και την Θράκη αναμένονται βροχές και στα δυτικά, τα παράκτια της Χαλκιδικής, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης καταιγίδες τοπικά στα δυτικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 1100 με 1500μ, στα βόρεια και νότια αντίστοιχα). Άστατος θα είναι ο καιρός και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ τοπικές βροχές προβλέπονται κατά περιόδους και στα υπόλοιπα ανατολικά - νοτιοανατολικά ηπειρωτικά που την νύχτα στην ανατολική Πελοπόννησο και την νοτιοανατολική Στερεά θα ενταθούν και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται τοπικές νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με μικρό ανοίγματα στον ουρανό, ενώ η πιθανότητα βροχής είναι μικρή. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια κυρίως από το δεύτερο μισό της ημέρας και μετά. 

Άνεμοι: Νότιοι - νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα ορεινά 3 έως 7 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από 7 έως 12, στα δυτικά από 6 έως 13, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 8 έως 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 έως 16 και στην βόρεια Κρήτη έως 17 
βαθμούς.


Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους. Την νύχτα υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι νότιοι - νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 15 βαθμούς.


Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Νεφώσεις με βροχές και στα παράκτια της Χαλκιδικής τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι νοτιοανατολικοί 3 με 5  και στην Χαλκιδική 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 12 βαθμούς.

Την Τετάρτη 30/01 αρχικά αναμένεται άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σταδιακά μέσα στην ημέρα και κυρίως προς το απόγευμα ο καιρός πρόσκαιρα στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία και τα ανατολικά ηπειρωτικά θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως το πρωί και πρόσκαιρα πιθανόν και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι - νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στο ανατολικό Αιγαίο το πρωί τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση. Την Πέμπτη 31/01 νέο βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά θα προκαλέσει βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση. Την Παρασκευή 01/02 αρχικά στην ανατολική κυρίως νησιωτική χώρα αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που βαθμιαία θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγη συννεφιά παροδικά αυξημένη προοδευτικά στα δυτικά - βορειοδυτικά με πιθανότητα για τοπικές βροχές. Οι άνεμοι νότιοι - νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Τέλος το Σάββατο 02/02 αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι νότιοι στα πελάγη 5 με 7 μποφόρ η ένταση τους και η θερμοκρασία σε νέα μικρή περαιτέρω άνοδο.

Καλή εβδομάδα, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 28-01-19 / 23:00    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου