Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Σε τροχιά κατά τόπους έντονων βροχών και καταιγίδων εισέρχεται η χώρα μας τις επόμενες ημέρες. | Δελτίο καιρού έως το Σάββατο 26/01/2019

Βαρομετρικό χαμηλό από το Τυρρηνικό πέλαγος την (Τρίτη 22/01) αναμένεται να κινηθεί βορειοανατολικά και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στην δυτική και την βορειοανατολική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις φτάνοντας βαθμιαία στα πελάγη τοπικά και τα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Τρίτη 22-01-19:

Την Τρίτη βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές αναμένονται ήδη από την αρχή της ημέρας στην δυτική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, ενώ τοπικές βροχές προβλέπονται από τις πρωινές ώρες στην δυτική - κεντρική Μακεδονία και τις Σποράδες. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας ιδίως στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. 
Από το απόγευμα και μετά τοπικές βροχές θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, ενώ στην νοτιοανατολική Στερεά, την νότια Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Ανάλογα φαινόμενα αναμένονται προς το βράδυ στις Κυκλάδες, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Τα φαινόμενα στα βορειοανατολικά πρόσκαιρα θα είναι έντονα. Άστατος θα παραμείνει ο καιρός στην δυτική χώρα με τοπικές μπόρες και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές. Ανεπηρέαστα θα παραμείνουν τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, παράλληλα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της βόρειας - βορειοδυτικής χώρας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 1000 με 1400μ.)

Άνεμοι: Θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ, εκτός από την Ρόδο μέχρι και το Καστελόριζο οπού θα πνέουν στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας δυτικοί - βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα ορεινά από 0 έως 5 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από 3 έως 9, στα δυτικά από 4 έως 14, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 5 έως 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 έως 15 και στην βόρεια Κρήτη λόγω του καταβάτη νοτιά έως 16 με 17 βαθμούς.



Αττική:
Νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και κυρίως από το απόγευμα θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι νότιοι 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 15 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Νεφώσεις με τοπικές βροχές που τις βραδινές ώρες θα ενταθούν. Πιθανές καταιγίδες στην νότια Χαλκιδική. Άνεμοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στην Χαλκιδική τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 9 βαθμούς.



Την Τετάρτη 23/01 αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως στην δυτική, την κεντρική, την βόρεια χώρα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Άστατος θα είναι ο καιρός στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά αλλά και στα ημιορεινά της Ηπείρου και κυρίως της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικά υψόμετρα, στα βορειοδυτικά τα 700 με 900μ, και στα υπόλοιπα τα 1200 με 1500μ.) Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα βόρεια. Την Πέμπτη 24/01 προβλέπονται βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως στα δυτικά, τα βορειοανατολικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες θα υπάρχουν όμως και αρκετά διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό μέσα στην ημέρα κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι νότιοι - νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Την Παρασκευή 25/01 αναμένεται κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως στα δυτικά κατά τόπους στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το ανατολικό Αιγαίο, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι νότιοι 7 με 8 και τοπικά στα πελάγη 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά. Ανάλογες καιρικές συνθήκες αναμένονται και το Σάββατο 26/01 με τοπικά αξιόλογα φαινόμενα, οι άνεμοι στα δυτικά θα στραφούν πρόσκαιρα σε βορειοδυτικούς, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Υ.Γ: Μεγάλη προσοχή τις επόμενες ημέρες καθώς αυτές οι συνεχόμενες κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν τοπικές πλημμύρες (flash floods), αύξηση της στάθμης χειμάρρων και ποταμών αλλά και κατολισθήσεις.

Καλή εβδομάδα, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 21-01-19 / 22:00        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου