Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Τοπικές βροχές και νοτιάδες | Δελτίο καιρού έως την Τετάρτη 23/01/2019

Βαρομετρικό χαμηλό στην βόρεια Ιταλία κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο 19/01) θα προκαλέσει τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού βορειοανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα το σύστημα αυτό θα συνδυαστεί με τις υψηλές πιέσεις στην Τουρκία και στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα με αποτέλεσμα στην χώρα να πνέουν νότιοι - νοτιοδυτικοί άνεμοι οι οποίοι στο Ιόνιο προς το τέλος της ημέρας θα φτάσουν και τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 19-01-19:

Το Σάββατο αναμένονται από την αρχή της ημέρας νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τοπικά στην δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά και την δυτική και κεντρική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Στα Επτάνησα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Θεσσαλίας και πιθανόν της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 1200 με 1400μ.) Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές προς το μεσημέρι στην Θράκη. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη από τοπικές ομίχλες. 
Από το βράδυ πιθανές πρόσκαιρες τοπικές βροχές δεν αποκλείονται στην ανατολική Πελοπόννησο, την νοτιοανατολική Στερεά και την νότια Εύβοια. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται ανάλογες καιρικές συνθήκες με τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες.

Άνεμοι: Θα πνέουν από νότιες έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο προς το βράδυ 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα ορεινά από -3 έως 6 με 7 βαθμούς, (στον Ν. Φλώρινας 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα) στα βόρεια πεδινά από -1 έως 10, στα δυτικά από 3 έως 12, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 1 έως 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 4 έως 14 βαθμούς.


Αττική:
Τοπικές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών προς το βράδυ. Άνεμοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 14 βαθμούς.

Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και τοπικά νότιοι - νοτιοανατολικοί 2 έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 10 βαθμούς.


Την Κυριακή 20/01 τοπικές βροχές αναμένονται στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά (ενδεικτικά υψόμετρα τα 1200 με 1400μ.) Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανές πρόσκαιρες τοπικές βροχές μέσα στην ημέρα στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι στα πελάγη 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα στα δυτικά σε βορειοδυτικούς οπού θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Την Δευτέρα 21/01 τοπικές βροχές προβλέπονται στην Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα στα δυτικά θα πυκνώσουν και το βράδυ θα ξεκινήσουν βροχές στο Ιόνιο. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 3 με 5 και από το βράδυ στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά. Την Τρίτη 22/01 οργανωμένο σύστημα από τα δυτικά θα προκαλέσει βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το κεντρικό, το βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα κυρίως στα δυτικά δεν αποκλείεται να είναι ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι νότιοι 4 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Τέλος την Τετάρτη 23/01 αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας που θα είναι περισσότερες και εντονότερες στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι νότιοι - νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο αρχικά τοπικά 8 μποφόρ και η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Καλό Σαββατοκύριακο, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 18-01-19 / 17:00    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου