Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Τοπικές χιονοπτώσεις και αρκετό κρύο την Παρασκευή. Η τάση του καιρού μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρέασε σήμερα Πέμπτη την περιοχή μας κινείται βορειοανατολικά προς την Μαύρη θάλασσα, παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα νέο αβαθές χαμηλό την Παρασκευή (04/01) στην περιοχή του Ιονίου το οποίο θα κινηθεί ανατολικά με αποτέλεσμα την εκδήλωση κατά τόπους πυκνών χιονοπτώσεων μέσα στην ημέρα στην Στερεά, την Θεσσαλία, την Μακεδονία και κατά τόπους στην Θράκη, ενώ τοπικές βροχές αναμένονται στα δυτικά και νότια πεδινά παραθαλάσσια τμήματα. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι στα πελάγη φτάνοντας τα 6 με 7 και τοπικά στο βόρειο βορειοανατολικό Αιγαίο από το απόγευμα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά τοπικά στην Θεσσαλία, την Ήπειρο και την Μακεδονία ολικός.



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Παρασκευή 04-01-19:

Την Παρασκευή αρχικά αναμένονται νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια με τοπικές χιονοπτώσεις που βαθμιαία στην Χαλκιδική και την βόρεια Στερεά θα ενταθούν. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος καιρός τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην δυτική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα με τοπικές μπόρες βροχής ή χιονόνερου στα πεδινά παράκτια και χιονιού στα ορεινά αλλά και ημιορεινά τμήματα (300 - 400μ.) ανάλογες συνθήκες αναμένονται και στην περιοχή των Σποράδων.
Από το μεσημέρι και μετά τοπικά έντονες χιονοπτώσεις αναμένονται στην Στερεά και κυρίως στην Θεσσαλία, την Μακεδονία και από το απόγευμα στην Θράκη καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού ακόμα και σε ημιορεινά τμήματα. Στην υπόλοιπη δυτική,κεντρική και νότια πεδινή και παράκτια χώρα αναμένεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές στα πεδινά/παραθαλάσσια και μπόρες χιονιού σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Στα νησιά του Αιγαίου προβλέπεται και δω άστατος καιρός με τοπικές μπόρες κατά περιόδους και χιόνια στα ορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης. 

Άνεμοι: Θα πνέουν στο Ιόνιο από βορειοανατολικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις στα βόρεια και νότια τμήματα αντίστοιχα 5 με 7 μποφόρ η ένταση τους, στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο βόρειο βορειοανατολικό Αιγαίο από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ και στα υπόλοιπα νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στην θάλασσα Κυθήρων πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στην δυτική Μακεδονία από -9 έως -5 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ορεινά από -4 έως -2, στα βόρεια πεδινά από -2 έως 2, στα δυτικά από 0 έως 6 με 7, στα ανατολικά ηπειρωτικά από -1 έως 5 και στα νότια 6, στο βόρειο Αιγαίο από 2 έως 7 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα από 6 έως 10 με 12 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.



Αττική:
Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά παράκτια και χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πυκνές στα υπόλοιπα (ενδεικτικό υψόμετρο τα 300μ.) Βελτίωση από το βράδυ. Άνεμοι ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι πρόσκαιρα το απόγευμα σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 2 έως 6 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις που βαθμιαία στην Χαλκιδική θα ενταθούν. Από το μεσημέρι μέχρι και το τέλος της ημέρας κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στις περισσότερες περιοχές και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί στον Θερμαϊκό, βορειοανατολικοί στα ανατολικά της Χαλκιδικής 6 με 7 και την νύχτα τοπικά στα ανοιχτά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 1 βαθμό.



Το Σάββατο 05/01 κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (χιονόνερο παραθαλάσσια) και πιθανόν στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα ο καιρός βελτιωθεί. Πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένεται στην κεντρική και νότια Εύβοια καθώς και το νότιο Ιόνιο, ενώ τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα προβλέπονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση, στα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός. Την Κυριακή 06/01 - Θεοφάνεια θα έχουμε μια πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς το διήμερο Δευτέρας - Τρίτης 07-08/01 μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από τα βορειοανατολικά θα προκαλέσει νέα αλλαγή του καιρού κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της επικράτειας.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 03-01-19 / 21:00                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου