Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Στα ανατολικά και νότια τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν την Τρίτη - Θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη. Βελτίωση από την Τετάρτη | Δελτίο Καιρού έως το Σάββατο 19/01/2019

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στο νότιο Ιόνιο αναμένεται το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη 15/01) να κινηθεί προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο, με αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικά ισχυρών βροχών και καταιγίδων κυρίως στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αλλά και χιονοπτώσεων στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και των νησιών του βορειοανατολικού με χαμηλό υψόμετρο. Πάντως τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά και το βορειοανατολικό Αιγαίο από το μεσημέρι θα σταματήσουν. Πέρα από αυτά το σύστημα αυτό θα συνδυαστεί με τις υψηλές πιέσεις στα Βαλκάνια με συνέπεια την σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων στα πελάγη φτάνοντας τοπικά και τα 10 μποφόρ (Αιγαίο). Η θερμοκρασία σε πτώση.


Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Τρίτη 15-01-19:

Την Τρίτη στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Μακεδονία και την Θράκη ήδη από τις πρωινές ώρες αναμένεται βελτιωμένος καιρός με αρκετή ηλιοφάνεια και πρόσκαιρες νεφώσεις έως το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη που σταδιακά θα κατακερματιστούν. Στην Στερεά, την Πελοπόννησο, την Εύβοια και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά/παράκτια και χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. (Ενδεικτικά υψόμετρα, στην Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και το βορειοανατολικό Αιγαίο τα 200 με 400μ. αντίστοιχα). Βελτίωση από το μεσημέρι. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπεται άστατος καιρός με μπόρες και καταιγίδες τοπικά ισχυρές αλλά και χιονοπτώσεις στις Κυκλάδες (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800μ.) και στην Κρήτη (900μ.) 
Από το βράδυ και μετέπειτα αναμένεται ξαστεριά στις περισσότερες περιοχές της επικράτειας με τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και νότια, παροδικά αυξημένες στις Σποράδες, την νότια Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη οπού θα σημειωθούν τοπικές μπόρες βροχής ή χιονόνερου στα πεδινά/παράκτια και χιονιού ακόμα και σε περιοχές στα βόρεια με αρκετά χαμηλό υψόμετρο. (Ενδεικτικά υψόμετρα, στις Σποράδες τα 100μ, στην νότια Εύβοια τα 200μ, στις Κυκλάδες τα 400μ και στην Κρήτη τα 600μ.)

Άνεμοι: Θα πνέουν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις στα πελάγη, βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 με 10 μποφόρ κυρίως στα νοτιοανατολικά τμήματα που εδώ θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βορειοδυτικούς.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στην δυτική Μακεδονία από -8 έως -2, στα υπόλοιπα ορεινά της βόρειας χώρας από -5 έως -1, στα βόρεια πεδινά από -3 έως 5, στα δυτικά από 2 έως 10, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 4 έως 8, στα νότια 9, στο βόρειο Αιγαίο από 5 έως 7 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα από 5 έως 10 και στα Δωδεκάνησα έως 12 με 13 βαθμούς. 


Αττική:
Νεφώσεις με τοπικές βροχές το πρωί και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (300μ.) βελτίωση από το μεσημέρι. Άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 7 βαθμούς.


Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες έως το μεσημέρι στην νότια Χαλκιδική. Άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 και στον Θερμαϊκό τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 4 βαθμούς.


Την Τετάρτη 16/01 στις Σποράδες, την νότια Εύβοια, τις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά/παράκτια και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά (300 με 400μ.) Οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάνουν αρχικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ και στα υπόλοιπα 5 με 7 μποφόρ με προοδευτική εξασθένηση μέσα στην ημέρα από τα βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, ενώ παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες τοπικά στα βόρεια ολικός. Την Πέμπτη 17/01 γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στα δυτικά και νότια που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Τέλος την Παρασκευή 18/01 και το Σάββατο 19/01 βροχές αναμένονται στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ το Σάββατο στο Ιόνιο θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Καλή εβδομάδα, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 14-01-19 / 23:30         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου