Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Μεταβολή του καιρού το Σ/Κ με τοπικές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρη ανάπαυλα την Δεύτερα, νέα επιδείνωση την Τρίτη.

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο αναμένεται το νέο εικοσιτετράωρο Σάββατο (15/12) να κινηθεί ανατολικά με αποτέλεσμα την νέα αλλαγή του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην δυτική Ελλάδα, την βορειοανατολική χώρα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα φαινόμενα τοπικά δεν αποκλείεται να έχουν και έντονο χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της.  


Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 15-12-18:

Το Σάββατο άστατος θα είναι ο καιρός ήδη από τις πρωινές ώρες στα Ιόνια νησιά με βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές. Τοπικές βροχές αναμένονται έως και τις μεσημβρινές ώρες στην δυτική Πελοπόννησο, στην Ήπειρο, την δυτική και βόρεια Θεσσαλία και κατά τόπους στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα με έμφαση την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη οπού δεν αποκλείεται να σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νοτιότερα/παραθαλάσσια τμήματα. Άστατος θα είναι ο καιρός και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με διάσπαρτες μπόρες, ενώ στην υπόλοιπη κεντρική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα μέχρι και το μεσημέρι αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις λιγότερες στα νότια, ενώ υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και την νότια-νοτιοδυτική Κρήτη. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι περιορισμένη από κατά τόπους πυκνές ομίχλες.
Από το απόγευμα και μετέπειτα τα φαινόμενα του Ιόνιου θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη κυρίως δυτική, κεντρική και νότια Πελοπόννησο και μέχρι αργά το βράδυ την νοτιοδυτική Κρήτη με βροχές και καταιγίδες, ενώ ένταση των φαινόμενων αναμένεται και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα από τις απογευματινές ώρες με βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές. Τοπικές βροχές προβλέπονται κατά περιόδους στην κεντρική Μακεδονία, περισσότερες στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, οπού θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες κυρίως νοτιότερα τμήματα. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένη συννεφιά με τοπικές μπόρες και πιθανές καταιγίδες την νύχτα στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά.

Άνεμοι: Θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα ορεινά από 1 έως 8 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από 5 έως 13, στα δυτικά από 8 έως 14 με 15 και τοπικά στην δυτική Πελοπόννησο έως 16, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 7 έως 16 και στα νότια τοπικά 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 έως 17 και στην Κρήτη έως 18 βαθμούς.


Αττική:
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές μικρής διάρκειας που βαθμιαία από την νύχτα θα ενταθούν και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 17 βαθμούς.


Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια τμήματα της περιφέρειας και από το μεσημέρι και μετά στις περισσότερες περιοχές. Άνεμοι νοτιοανατολικοί 2 με 4 και στα ανατολικά της Χαλκιδικής τοπικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 12 βαθμούς.


Την Κυριακή 16/12 αναμένονται νεφώσεις με βροχές αρχικά κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και στα υπόλοιπα ανατολικά και νότια τμήματα οπού θα σημειωθούν και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως το πρωί στην δυτική Ελλάδα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά, τα φαινόμενα βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά στο Ιόνιο σε βορειοδυτικούς 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Δευτέρα 17/12 τοπικές βροχές προβλέπονται στην κεντρική Μακεδονία, τα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα, στην υπόλοιπη τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές από το βράδυ, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το απόγευμα στα βορειοδυτικά ορεινά. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα βόρεια. Την Τρίτη 18/12 αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με βροχές και τοπικές καταιγίδες τα φαινόμενα προοδευτικά θα επεκταθούν ανατολικότερα. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς από το απόγευμα και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, τα φαινόμενα που αρχικά τοπικά δεν αποκλείεται να έντονα σταδιακά στα δυτικά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά και νότια νοτιάδες 6 με 7 μποφόρ, βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες 6 με 7 και στο βορειοανατολικό Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε νέα πτώση από τα βόρεια. Τέλος την Τετάρτη 19/12 στα δυτικά αναμένονται παροδικές νεφώσεις, στην υπόλοιπη χώρα βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια και χιονοπτώσεις σε ορεινές αλλά και ημιορεινές κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι βόρειοι 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση σε όλη την χώρα.

Καλό Σαββατοκύριακο, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 14-12-18 / 21:30    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου