Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Αρκετές βροχές αναμένονται το Σ/Κ.

Βαρομετρικό χαμηλό στο Τυρρηνικό πέλαγος κινείται ανατολικά και το θερμό του μέτωπο αναμένεται να επηρεάσει το νέο εικοσιτετράωρο Πέμπτη (13/12) το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε άνοδο στα νότια, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Πέμπτη 13-12-18:

Την Πέμπτη βροχές θα σημειώνονται από τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο, σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στις θαλάσσιες-παράκτιες περιοχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Στερεάς, στην Πελοπόννησο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 900μ. με τάση ανόδου κυρίως προς το μεσημέρι), στην Στερεά (τα 800μ με τάση ανόδου και δω προς το μεσημέρι). Τοπικές χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας προβλέπονται αρχικά και στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας (από τα 300μ. και τοπικά και λίγο πιο χαμηλά, λόγω εγκλωβισμού κρύου) και στην Ήπειρο (από τα 600 με 700μ. και πάνω). Τοπικές χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται προς το μεσημέρι και στην δυτική Μακεδονία, ενώ βροχές αναμένονται έως και τις μεσημβρινές ώρες στις δυτικές Κυκλάδες, την δυτική και κεντρική Κρήτη οπού υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες, τις Σποράδες και τα νησιά του Θρακικού. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις.



Από το απόγευμα και μετά τα φαινόμενα της δυτικής, κεντρικής και νότιας Ελλάδας θα κινηθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας τα υπόλοιπα τμήματα των Κυκλάδων και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ιδίως από το απόγευμα και μετά με βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές. Άστατος θα καταστεί ο καιρός από τις απογευματινές και μετέπειτα ώρες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη με διάσπαρτες μπόρες κυρίως στην Κρήτη οπού πιθανόν να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, παρόμοιο το σκηνικό του καιρού και στην δυτική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Στην βόρεια Ελλάδα αναμένεται πυκνή συννεφιά με βροχές στα πεδινά/παραθαλάσσια, χιονόνερο στα πιο ψηλά και χιονοπτώσεις σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές (Ενδεικτικά υψόμετρα 400 με 600μ. και πρόσκαιρα στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας μέχρι τα 200 με 300μ.) Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται και στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 700μ.) 

Άνεμοι: θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, στρεφόμενοι μέσα στην ημέρα από τα νοτιοδυτικά σε νοτιοδυτικούς 4 με 6 και κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Στο Θρακικό από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς 4 με 6 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα ορεινά από -6 με -7 έως 2, στα δυτικά από 3 έως 11 με 12 και τοπικά 13, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 3 έως 11, στο βόρειο Αιγαίο από 4 έως 10 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα από 8 έως 13 και στην Κρήτη έως 15 βαθμούς.



Αττική:
Νεφώσεις με τοπικές βροχές οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα κυρίως το πρωί (ενδεικτικό υψόμετρο τα 1000μ.) σταδιακή βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 6 έως 11 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Συννεφιά με τοπικές βροχές κυρίως προς το απόγευμα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα (ενδεικτικά υψόμετρα τα 400 με 600 μέτρα και πρόσκαιρα τοπικά στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας μέχρι τα 200 με 300μ.). Άνεμοι βορειοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ, νοτιοανατολικοί στην Χαλκιδική έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 8 βαθμούς.



Την Παρασκευή 14/12 αναμένεται υγρός και νεφελώδης καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ κατά τόπους πυκνές ομίχλες θα σχηματιστούν στα ηπειρωτικά τμήματα. Κατά τα άλλα τοπικές βροχές θα εκδηλώνονται στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο 6 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα νότια. Το Σάββατο 15/12 προβλέπεται νέα αλλαγή του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Κυριακή 16/12 παρόμοιο θα είναι το καιρικό σκηνικό με το Σαββάτο, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά ορεινά κυρίως προς το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 5 με 7 μποφόρ, στα υπόλοιπα νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Τέλος την Δευτέρα 17/12 τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια και σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά. 

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 12-12-18 / 20:30    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου