Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Επιλεκτικά φαινόμενα το Σ/Κ. Μεταβολή του καιρού την Δευτέρα και την Πρωτοχρονιά με κρύο, ενισχυμένους βοριάδες, βροχές και χιόνια.

Το νέο εικοσιτετράωρο Σάββατο (29/12) ψυχρό μέτωπο από τα βορειοανατολικά Βαλκάνια θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα επηρεάσει κυρίως την Τουρκία και οριακά την βορειοανατολική χώρα και τα νησιά του ανατολικού βορειοανατολικού κυρίως Αιγαίου προς το μεσημέρι και απόγευμα με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά . Τοπικές βροχές αναμένονται από την νύχτα στην νότια Χαλκιδική, τις Σποράδες και την Εύβοια. Παράλληλα με το πέρασμα αυτού του μετώπου θα ενισχυθούν οι βορειοδυτικοί άνεμοι κυρίως στο βορειοδυτικό Αιγαίο φτάνοντας μέσα στην ημέρα πρόσκαιρα τα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια βορειοανατολικά από το απόγευμα.



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 29-12-18:

Το Σάββατο αναμένονται λίγες νεφώσεις κατά περιόδους στο νότιο Ιόνιο, την νοτιοδυτική Πελοπόννησο, κατά τόπους στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, τις Κυκλάδες και την Κρήτη κατά τόπους πιο πυκνές στην ανατολική Μακεδονία την Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τοπικές βροχές κυρίως προς το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη οπού θα σημειωθούν και λίγα χιόνια στα ορεινά. Το απόγευμα τοπικές βροχές προβλέπονται στα νησιά του ανατολικού βορειοανατολικού Αιγαίου και από την νύχτα στην νότια Χαλκιδική, τις Σποράδες και την Εύβοια. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια τις περισσότερες ώρες της ημέρας με τοπικές νεφώσεις προς το βράδυ στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Άνεμοι: Θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, ενώ πρόσκαιρα ενισχυμένος βορειοδυτικός άνεμος αναμένεται μέσα στην ημέρα μεταξύ Θερμαϊκού και Σποράδων φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ. Στο βορειοανατολικό Αιγαίο θα στραφούν κυρίως από το απόγευμα σε βορειοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα ορεινά από -5 έως 8 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από -1 έως 11, στα δυτικά και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 έως 14 και τοπικά 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 4 έως 11 στο βόρειο Αιγαίο, έως 13 με 14 βαθμούς στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.



Αττική:
Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις προς το βράδυ. Άνεμοι βόρειοι βαθμιαία θα φτάσουν τα 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 14 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στην Χαλκιδική από την νύχτα με τοπικές βροχές κυρίως στην Σιθωνία και το Άγιο όρος. Άνεμοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στον Θερμαϊκό μέσα στην ημέρα 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 10 βαθμούς.



Την Κυριακή 30/12 αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στα νότια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας, στην νότια Χαλκιδική, τις Σποράδες και την Εύβοια. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα σταματήσουν, ενώ τοπικές βροχές προβλέπονται από το μεσημέρι στην νότια Πελοπόννησο, προς το απόγευμα στις Κυκλάδες, την Κρήτη και από την νύχτα στο Ιόνιο. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση. Την Δευτέρα 31/12 - Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην δυτική Ελλάδα προβλέπονται αρχικά τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο με βαθμιαία βελτίωση αργότερα, στα βόρεια συννεφιά με τοπικές νιφαδοπτώσεις ή αραιές χιονοπτώσεις κυρίως σε περιοχές που πρόσκεινται σε ορεινούς όγκους. Στην υπόλοιπη χώρα συννεφιά με βροχές κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα και μέσα στο Αιγαίο οπού θα σημειωθούν και καταιγίδες στα νοτιότερα πιθανόν τοπικά ισχυρές, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί έως 5 μποφόρ, στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση. Την Πρωτοχρονιά στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα αναμένονται τοπικές βροχές και στα νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και στα ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Στην υπόλοιπη δυτική και βόρεια χώρα τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ και η θερμοκρασία σε νέα μικρή περαιτέρω πτώση. Τέλος την Τετάρτη 02/01 τοπικά φαινόμενα προβλέπονται στα ανατολικά και νότια που γρήγορα θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις. Οι βοριάδες στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Κατά τόπους παγετός θα σημειώνεται στα ηπειρωτικά όλα τα επόμενα πρωινά και βράδια. 

Καλό Σαββατοκύριακο, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 28-12-18 / 17:00    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου