Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Κακοκαιρία αναμένεται τα Χριστούγεννα με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις βοριάδες, βροχές αλλά και χιονοπτώσεις . Την Τετάρτη τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια. Βελτίωση από την Πέμπτη.

Ψυχρό μέτωπο αναμένεται να σαρώσει την περιοχή μας το νέο εικοσιτετράωρο Χριστούγεννα από βορρά προς νότο με συνέπεια την εκδήλωση βροχών και χιονοπτώσεων αρχικά στα ορεινά ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα κεντρικά και βόρεια και από τη νύχτα στα ανατολικά ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα γρήγορα στα δυτικά και βόρεια θα σταματήσουν. Κατά τα άλλα οι βοριάδες θα φτάνουν στα πελάγη τα 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση από βορρά προς νότο. 



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για τα Χριστούγεννα 25-12-18:

Την Τρίτη ανήμερα των Χριστουγέννων, αναμένονται αρχικά μέχρι και τις προμεσηβρινές ώρες στην Θεσσαλία και πιθανόν στην Ήπειρο τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 με 400μ.) βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη δυτική και βόρεια χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην δυτική Πελοπόννησο με τοπικές βροχές και γρήγορη βελτίωση αργότερα. Από τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής, στο βόρειο βορειοανατολικό Αιγαίο, στις Σποράδες, στην Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο και τα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα προβλέπονται βροχές και στα νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά καθώς και στα νότια τμήματα της Χαλκιδικής και το βορειοανατολικό Αιγαίο με πιο χαμηλό υψόμετρο. (Ενδεικτικά υψόμετρα στην Χαλκιδική και το βορειοανατολικό Αιγαίο τα 300 με 400μ. στις Σποράδες, την Εύβοια την κεντρική και ανατολική Στερεά από τα 500μ. και στην Πελοπόννησο τα 600μ.)



Μέχρι και τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες, ενώ τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη δυτική κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα αναμένεται ξαστεριά με λίγες νεφώσεις. Αντίθετα στα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Βοιωτία στα βόρεια ιδίως τμήματα της Αττικής, στην ανατολική Πελοπόννησο και στην βόρεια Κρήτη προβλέπεται συννεφιά με τοπικές βροχές, χιονόνερο και μπόρες χιονιού σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως στην νότια Χαλκιδική, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Αττικοβοιωτία. (Ενδεικτικό υψόμετρο τα 200 με 300μ. Στην ανατολική Πελοπόννησο τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται (από τα 400μ.) ενώ στην Κρήτη χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν προς το βράδυ στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800μ.)

Άνεμοι: Θα πνέουν βόρειοι 6 με 7 και βόρειο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Στα νοτιοανατολικά θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί στρεφόμενοι και δω προς το βράδυ σε βορειοδυτικούς η ένταση τους 5 με 7 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: Σε αισθητή πτώση από βορρά προς νότο. Θα κυμανθεί στην δυτική Μακεδονία από -3 έως -1, στα υπόλοιπα ορεινά της βόρειας χώρας από -2 έως 3, στα βόρεια πεδινά από  0 έως 6, στα δυτικά από 6 έως 12 με 13, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 5 έως 7 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 έως 12 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα 16 με 17 βαθμούς σε πτώση και δω προς το βράδυ.



Αττική:
Νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Χιόνια αρχικά στα ορεινά βαθμιαία και στα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500μ.) Ύφεση των φαινομένων το απόγευμα. Από την νύχτα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με μπόρες χιονόνερου - χιονιού κυρίως στα βόρεια (ενδεικτικό υψόμετρο τα 300μ.) Άνεμοι βόρειοι 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 8 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια στην Θεσσαλονίκη και την κ. Μακεδονία, νεφώσεις στην Χαλκιδική με τοπικές βροχές, χιονόνερο και χιονοπτώσεις (ενδεικτικό υψόμετρο τα 200 με 300μ.) βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα. Άνεμοι βορειοδυτικοί στον Θερμαϊκό, βορειοανατολικοί στην Χαλκιδική 6 με 7 μποφόρ η ένταση τους. Θερμοκρασία από 4 έως 6 βαθμούς.



Την Τετάρτη 26/12  πρόσκαιρα στην νότια Χαλκιδική, κυρίως όμως στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Αττικοβοιωτία, στην ανατολική Πελοπόννησο και στην βόρεια Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νοτιότερα ή χιονόνερο και μπόρες χιονιού ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά. (Ενδεικτικό υψόμετρο τα 200 με 300μ.) στην Κρήτη τα (600μ.) Προς το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην βόρεια Κρήτη, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγη συννεφιά και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι 5 με 7 στο Αιγαίο 8 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε νέα μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Την Πέμπτη 27/12 προβλέπονται τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα παροδικά πιο πυκνές στην βόρεια Κρήτη με πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα νοτιοανατολικά κυρίως το πρωί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, ενώ παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά. Την Παρασκευή 28/12 λίγες νεφώσεις αναμένονται στην ανατολική νησιωτική χώρα, το νότιο Ιόνιο και την νοτιοδυτική Πελοπόννησο, στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο, ενώ παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Τέλος το Σάββατο 29/12 προβλέπονται τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά τμήματα και την βορειοανατολική χώρα. Άνεμοι και θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 24-12-18 / 21:00       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου