Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Αλλαγή του καιρού το Σ/Κ με βροχές, νοτιοδυτικούς ανέμους και άνοδος της θερμοκρασίας. Σε πτώση εκ νέου από την Τρίτη.

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά προβλέπεται να επηρεάσουν το νέο εικοσιτετράωρο Σάββατο (08/12) το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης με βροχές, δυνατούς ανέμους και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε πεδινά τμήματα της βορειοανατολικής Ευρώπης εξ'αιτίας του κρύου που θα επικρατεί εκεί. Παράλληλα βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να δημιουργηθεί στην βόρεια Ιταλία κινούμενο νοτιοανατολικά θα επηρεάσει από το μεσημέρι του Σαββάτου την δυτική κυρίως χώρα με βροχές, ενώ στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς φτάνοντας τα 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο τα 7 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία σε άνοδο.  



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 08-12-18:

Το Σάββατο αρχικά τις πρωινές ώρες αναμένονται λίγες νεφώσεις στην δυτική και την βορειοανατολική Ελλάδα κατά τόπους πιο πυκνές στα βορειοδυτικά, στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. 
Από το μεσημέρι οι νεφώσεις στα δυτικά θα πυκνώσουν και κυρίως προς το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στα βορειοδυτικά και μέχρι αργά το βράδυ και στην υπόλοιπη δυτική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες, ενώ τα φαινόμενα αυτά μέσα στην νύχτα θα επεκταθούν ανατολικότερα. Παροδικά αυξημένες νεφώσεις προβλέπονται στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, ενώ τοπικές νεφώσεις αναμένονται στην Κρήτη μέσα στην ημέρα με πιθανότητα βροχής όπως επίσης και στα Δωδεκάνησα τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αργά το απόγευμα στα βορειοδυτικά ορεινά (κρίσιμο υψόμετρο τα 1700μ). Τις πρωινές ώρες η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι περιορισμένη από τοπικές ομίχλες, ενώ δεν αποκλείεται και το φαινόμενο της πάχνης κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τμήματα. 

Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί στο Ιόνιο 5 με 6 και προς το βράδυ στα βόρεια δυτικοί βορειοδυτικοί έως 7 μποφόρ, νοτιοδυτικοί στο Αιγαίο 3 με 5 και τοπικά στα ανοιχτά 6 μποφόρ, ενώ βορειοδυτικοί θα πνέουν στα Δωδεκάνησα με την ίδια περίπου ένταση.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα βόρεια πεδινά από 0 έως 12 βαθμούς, στα ορεινά από -4 με -6 έως 9 στα δυτικά από 2 έως 16, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 3 έως 15 και τοπικά στα νότια 16, στο βορειοανατολικό Αιγαίο από 4 έως 11 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα από 6 έως 16 βαθμούς.



Αττική
Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Άνεμοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στον Κορινθιακό βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 15 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τη νύχτα κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της περιφέρειας με πιθανότητα βροχής. Άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 13 βαθμούς.



Την Κυριακή 09/12 στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και το πρωί στην Θράκη αναμένονται βροχές και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σποραδικές καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές, βαθμιαία από το απόγευμα αναμένεται βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα μέσα στην ημέρα θα επικρατήσουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην δυτική Ελλάδα οπού θα σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί, στο Αιγαίο αρχικά νοτιοδυτικοί που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς η ένταση τους 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα νότια. Την Δευτέρα 10/12 μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από τα βορειοδυτικά θα προκαλέσει εκ νέου βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές αναμένονται στην δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ιδίως της βόρειας χώρας. Σταδιακά τα φαινόμενα μέχρι το τέλος της ημέρας θα περιοριστούν στην δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά στα νότια πελάγη 8 μποφόρ, ενώ δυνατοί κατά τόπους άνεμοι αναμένονται μέσα στην ημέρα και σε ηπειρωτικές περιοχές. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα βόρεια. Την Τρίτη 11/12 προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά καθώς και στο Αιγαίο με τοπικές βροχές, στα νοτιοανατολικά δεν αποκλείεται να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες ενώ τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ και η θερμοκρασία σε πτώση. Τέλος την Τετάρτη 12/12 λίγες τοπικές βροχές αναμένονται αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που βαθμιαία θα σταματήσουν, στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά και νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ και η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Καλό Σαββατοκύριακο, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματοπουλος

Έκδοση δελτίου: 07-12-18 / 17:00      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου