Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Χειμωνιάτικος ο καιρός την Πέμπτη σχεδόν σε όλη την χώρα. Νοτιάδες και τοπικές βροχές το Σ/Κ στα δυτικά.

Βαρομετρικό χαμηλό στο νότιο Ιόνιο κινούμενο κατά την διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου Πέμπτη (29/11) ανατολικά νοτιοανατολικά θα προκαλέσει κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νότια νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα. Παράλληλα ισχυρό ψυχρό μέτωπο κινούμενο τις επόμενες ώρες από βορρά προς νότο θα ρίξει εντυπωσιακά την θερμοκρασία και θα ενισχύσει σημαντικά τους ανέμους στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδίως στο Αιγαίο φτάνοντας τα 8 με 9 και τοπικά ίσως και τα 10 μποφόρ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα.


Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Πέμπτη 29-11-18

Την Πέμπτη στα δυτικά αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις. Στην βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νοτιότερα παράκτια παραθαλάσσια τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο από τα 400 με 500μ. και πάνω) και κατά τόπους στα βόρεια τμήματα της Μακεδονίας και την Θράκη με πιο χαμηλό υψόμετρο, από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη ανατολική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα αναμένεται συννεφιά παροδικά αυξημένη με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα του Αιγαίου που βαθμιαία θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Θεσσαλίας (χοντρικά στην Θεσσαλία από τα 700μ. και πάνω και στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια από τα 800 με 900μ.) 
Από το απόγευμα και μετά και στα ανατολικά ηπειρωτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Θυελλώδεις στο Αιγαίο, βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά στη θάλασσα Κυθήρων και τα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια τμήματά του 10 μποφόρ, εκτός από τα νοτιοανατολικά που θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοανατολικοί 6 με 7 και στον Πατραϊκό 8 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: Σε αισθητή πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 έως 7 βαθμούς, στην Θράκη έως 0, στα ορεινά από -1 έως 1, στα δυτικά από 8 έως 14, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 7 έως 10, στο βόρειο Αιγαίο από 8 έως 10 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα από 13 έως 16 βαθμούς κυρίως στα Δωδεκάνησα.

Αττική:
Συννεφιά παροδικά αυξημένη με τοπικές βροχές, περισσότερες στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Χιόνια στα ορεινά κυρίως από το μεσημέρι (κρίσιμο υψόμετρο από τα 1000μ. και πάνω) και προς το απόγευμα-βράδυ (από τα 900μ). Άνεμοι βορειοανατολικοί 7, στα ανατολικά 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 11 βαθμούς.

Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Συννεφιά με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και τοπικές χιονοπτώσεις, στα ορεινά ημιορεινά κυρίως τις πρωινές ώρες, (κρίσιμο υψόμετρο τα 400 με 600μ.). Άνεμοι βορειοδυτικοί στον Θερμαϊκό 4 με 6 μποφόρ, βορειοανατολικοί στην Χαλκιδική 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 7 βαθμούς.

Την Παρασκευή 30/11 τοπικές βροχές αναμένονται στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας (κρίσιμο υψόμετρο τα 800μ.) Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι οπού το βράδυ θα περιοριστούν στην βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη δυτική και βόρεια χώρα λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι στο Αιγαίο αρχικά 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Το Σαββατοκύριακο 1-2/12 προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικές βροχές από το απόγευμα της Κυριακής στα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη. Τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σχηματιστούν πυκνές ομίχλες. Οι άνεμοι στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, βόρειοι στο Αιγαίο 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, ωστόσο τις νυχτερινές και πρωινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σχηματιστεί παγετός.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 28-11-18 / 23:30  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου