Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Κακοκαιρία το Σ/Κ με βροχές, δυνατούς ανέμους, κρύο και χιόνια στα ορεινά. Σταδιακή βελτίωση τη Δευτέρα.

Βαρομετρικό χαμηλό σχεδόν στάσιμο στα ανοιχτά του Ιονίου προκαλεί σήμερα Παρασκευή βροχές κυρίως στην δυτική, κατά τόπους την κεντρική και νότια Ελλάδα, ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ηπειρωτικά ορεινά. Παράλληλα ένα άλλο σύστημα στον κόλπο της Σύρτης κινούμενο αργά βορειοανατολικά συνοδευόμενο από μέτωπο θα προκαλέσει κακοκαιρία κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου (16-17/11) στην χώρα με αρκετές βροχές, καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Πέρα από αυτά θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και όχι μόνο φτάνοντας τοπικά τα 8 και πρόσκαιρα και τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 17-11-18:

Για το Σάββατο αρχικά από τις πρωινές ώρες βροχές αναμένονται στις περισσότερες δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας, καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου, την δυτική Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ποτιστικού χαρακτήρα στα νοτιότερα τμήματα της κ. Μακεδονίας, στις Σποράδες καθώς στην Ήπειρο και το βόρειο Ιόνιο οπού θα υπάρχουν και ανοίγματα στον ουρανό. Βαθμιαία προς το μεσημέρι και απόγευμα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ πιθανότητα για τοπικές βροχές και για παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά υπάρχει και για την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη κατά την διάρκεια της ημέρας. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις απογευματινές ώρες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, καθώς στις Κυκλάδες και κυρίως στην Κρήτη οπού θα υπάρχουν και μικρό ανοίγματα. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, στην Πελοπόννησο (από τα 1400μ. και πάνω), στην Στερεά (από τα 1200μ. με τάση να ανέβουν κι άλλο όσο θα βαδίζουμε προς το τέλος της ημέρας), στην Θεσσαλία (πάνω από τα 1000μ.) και στην δυτική Μακεδονία (πάνω από τα 800μ. και πρόσκαιρα και λίγο πιο χαμηλά κυρίως στον νομό Φλώρινας και Κοζάνης).

Άνεμοι: Θα πνέουν στο Ιόνιο από ανατολικές νοτιοανατολικές διευθύνσεις 7 με 8 και προς το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και πιθανόν στον Πατραϊκό τοπικά 9 μποφόρ. Στο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 8 μποφόρ, ενώ νοτιοανατολικοί θα πνέουν στα Δωδεκάνησα με ένταση γύρω στα 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα βόρεια πεδινά από 3 έως 11 βαθμούς, στα ορεινά από -2 έως 5 και τοπικά 4 με 5 βαθμούς πιο χαμηλά η μέγιστη κυρίως στις περιοχές που θα σημειώνονται χιονοπτώσεις, στα δυτικά από 8 έως 14, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 7 έως 12, στο βορειοανατολικό Αιγαίο από 8 έως 11 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα από 11 έως 17 και στην Κρήτη έως 18 βαθμούς.



Αττική:
Νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι ανατολικοί βορειανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 14 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της περιφέρειας, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (κρίσιμο υψόμετρο από τα 1000μ. και πάνω). Άνεμοι ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στην Χαλκιδική τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 11 βαθμούς.



Την Κυριακή 18/11 προβλέπεται κακοκαιρία σε όλη την χώρα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα νησιά του Ιονίου, προοδευτικά στην Κρήτη, στα νησιά του ανατολικού βαθμιαία του βόρειου Αιγαίου και πιθανόν ιδίως στα παράκτια-παραθαλάσσια της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας. Βροχές θα ξεκινήσουν να σημειώνονται προς το μεσημέρι και στα βορειοανατολικά τμήματα, ενώ ένταση των φαινομένων αναμένεται κυρίως προς το βράδυ στην κεντρική την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, παράλληλα από το βράδυ και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα εκδηλωθούν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά (κρίσιμα υψόμετρα τα 1200-1400μ. και τοπικά στην δυτική Μακεδονία και πιο χαμηλά έως το μεσημέρι). Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις στα δυτικά και βόρεια από βορειοανατολικές διευθύνσεις και στα υπόλοιπα νότιοι 7 με 8 και τοπικά στα πελάγη 9 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ στα δυτικά σε βορειοδυτικούς οπού θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή, στα κεντρικά και βόρεια, σε μικρή περαιτέρω άνοδο στα νότια. Την Δευτέρα 19/11 αρχικά στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένονται βροχές και καταιγίδες με βαθμιαία βελτίωση μέσα στην ημέρα, στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει λίγη συννεφιά που σταδιακά στα δυτικά θα πυκνώσει και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Την Τρίτη 20/11 στην δυτική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, στην υπόλοιπη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές από το απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Οι νοτιάδες θα ενισχυθούν στα 5 με 7 και στο Ιόνιο βαθμιαία στα 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία σε νέα μικρή περαιτέρω άνοδο. Τέλος την Τετάρτη 21/11 τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, οι άνεμοι θα στραφούν από τα δυτικά σε δυτικούς 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Καλό Σαββατοκύριακο, σε όλους.

Έκδοση δελτίου: 16-11-18 / 17:00    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου