Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Στροφή των ανέμων σε βοριάδες το επόμενο τριήμερο, η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Μεταβολή του καιρού από την Κυριακή και από τα δυτικά με βροχές και νοτιάδες.

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές στην ανατολική Μεσόγειο θα προκαλέσει κατά την διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου Πέμπτη (22/11) ενισχυμένους βοριάδες στο Αιγαίο φτάνοντας κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματά του τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα βορειοανατολικά. Από πλευράς φαινομένων, τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα βορειοανατολικά, το ανατολικό Αιγαίο καθώς και πιθανόν στο Ιόνιο και από το απόγευμα κατά τόπους στα υπόλοιπα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα.


Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Πέμπτη 22-11-18:

Την Πέμπτη παροδικά αυξημένες νεφώσεις αναμένονται αρχικά στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, το Θρακικό και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου με τοπικές βροχές και στο βορειοανατολικό Αιγαίο τοπικές καταιγίδες. Τοπικές μπόρες προβλέπονται κατά περιόδους και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως και τα Δωδεκάνησα και πιθανόν στα νησιά του Ιονίου. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις στα υπόλοιπα δυτικά βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα. 
Από το μεσημέρι και μετά παροδικά αυξημένη συννεφιά αναμένεται και στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά με πιθανές τοπικές βροχές στις Σποράδες και την Εύβοια και προς το βράδυ πιθανόν στα κεντρικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την ανατολική κυρίως Κρήτη.

Άνεμοι: Θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί στο Ιόνιο 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ, βόρειοι στο Αιγαίο 5 με 6 και βαθμιαία κυρίως στα βορειότερα τμήματα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα βόρεια πεδινά από 8 έως 14 βαθμούς, στην Θράκη έως 10, στην δυτική Μακεδονία από 3 έως 11, στα βορειοανατολικά ορεινά από 6 έως 8, στα δυτικά από 11 έως 18, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 10 έως 18 και τοπικά 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 15 στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και έως 18 με 19 στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα.


Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες από το απόγευμα στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Άνεμοι βόρειοι 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 20 βαθμούς.


Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στην Χαλκιδική κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Άνεμοι αρχικά βορειοδυτικοί στον Θερμαϊκό 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση, βορειοανατολικοί θα πνέουν στην Χαλκιδική με την ίδια περίπου ένταση. Θερμοκρασία από 10 έως 15 βαθμούς.


Την Παρασκευή 23/11 παροδικά αυξημένη συννεφιά αναμένεται στην Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία, τα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη με πιθανότητα βροχής κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, την βορειοανατολική Στερεά, την Εύβοια και την βόρεια Κρήτη. Τα μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας θα εντοπίζονται στην δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι βόρειοι στο Αιγαίο 6 με 7 και τοπικά στα κεντρικά και νότια τμήματά του 8 μποφόρ, ανατολικοί βορειοανατολικοί στο Ιόνιο 4 με 5 και στον Πατραϊκό 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Το Σάββατο 24/11 έως και το μεσημέρι αναμένεται παρόμοιος καιρός με την Παρασκευή, παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα ανατολικά και νότια με λίγες βροχές κυρίως στην βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως προς το βράδυ στα βορειοδυτικά και την νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Οι άνεμοι βόρειοι στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση, ανατολικοί στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Την Κυριακή 25/11 τοπικές βροχές προβλέπονται στην δυτική Ελλάδα που βαθμιαία θα ενταθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες. Τα φαινόμενα προς το τέλος της ημέρας θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές, ενώ τοπικές ομίχλες θα σχηματιστούν τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι νότιοι 4 με 6, στο Ιόνιο 7 και πιθανόν στα βόρεια 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Τέλος την Δευτέρα 26/11 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας πιθανόν κατά τόπους ισχυρές με έμφαση τα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο και όχι μόνο. Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα φτάνουν στα πελάγη τα 7 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 21-11-18 / 22:30  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου