Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Γενικά καλός καιρός το Σ/Κ με τοπικά φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά και την βόρεια Κρήτη. Δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές και την νέα εβδομάδα. Οι βοριάδες θα ενισχυθούν από την Τρίτη στο Αιγαίο με αποτέλεσμα την μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Εκτεταμένο βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στον Ατλαντικό συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας θα επηρεάσει κατά την διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου Σάββατο (10/11) κυρίως τα δυτικά-βόρεια τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου, την Γαλλία, την Αγγλία καθώς και ένα μέρος της Γερμανίας όπως επίσης και της Σκανδιναβίας με κατά τόπους αρκετές βροχές συνοδευόμενες από ισχυρούς ανέμους. Στην περιοχή μας ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές στην ανατολική Μεσόγειο θα διατηρηθεί με αποτέλεσμα οι βοριάδες να επιμείνουν (αν και πιο εξασθενημένοι) στο Αιγαίο με ένταση τα 4 με 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Κατά τα άλλα τοπικές νεφώσεις αναμένονται κυρίως στα ανατολικά και νότια με λίγες τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στα ανατολικά ηπειρωτικά και κυρίως στην βόρεια Κρήτη.



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 10-11-18:

Το Σάββατο αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως το πρώτο μισό της ημέρας, στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια με πιθανότητα να βρέξει για λίγο τοπικά. Παροδικά αυξημένη συννεφιά αναμένεται έως το μεσημέρι και στην υπόλοιπη ανατολική ηπειρωτική χώρα όπως επίσης και κατά τόπους στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη με τάση να διαλυθεί κυρίως από το απόγευμα. Παροδικά αυξημένες νεφώσεις αναμένονται στην Κρήτη με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα του νησιού, πιθανότητα για τοπικές βροχές υπάρχει και για τα Δωδεκάνησα κατά την διάρκεια της ημέρας. Τα μεγαλύτερα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα εντοπίζονται στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ αραιές νεφώσεις θα σχηματιστούν από το απόγευμα στην δυτική χώρα. Τοπικές ομίχλες θα σχηματιστούν τις πρωινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. 

Άνεμοι: στο Ιόνιο ανατολικοί νοτιοανατολικοί 2 με 4 και στον Πατραϊκό (βορειοανατολικοί) έως 5 μποφόρ, στο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά κυρίως στη θάλασσα Κυθήρων 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί στην βόρεια χώρα από 9 έως 17 βαθμούς, στα ορεινά από 3 έως 15, στα δυτικά από 11 έως 20, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 10 έως 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 18 με 19 και στα Δωδεκάνησα έως 20 βαθμούς.



Αττική:
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα βόρεια κατά την διάρκεια της ημέρας. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 20 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι στον Θερμαϊκό μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ, βορειοανατολικοί θα πνέουν στην Χαλκιδική με την ίδια περίπου ένταση. Θερμοκρασία από 11 έως 17 βαθμούς.



Την Κυριακή 11/11 αναμένονται τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη, παροδικά αυξημένες στην Εύβοια και την βόρεια-βορειοδυτική Κρήτη με λίγες τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στην βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις στα δυτικά νοτιοδυτικά τμήματα. Οι άνεμοι στο Ιόνιο ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο νότιο Ιόνιο 6 μποφόρ, βόρειοι στο Αιγαίο 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Δευτέρα 12/11 προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στην Θράκη, στην Εύβοια, την βορειοανατολική Στερεά και τη βόρεια Κρήτη με πιθανότητα βροχής στην βορειοδυτική Κρήτη. Οι άνεμοι στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί και στο Αιγαίο βόρειοι 3 με 5 στο νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά. Τέλος την Τρίτη 13/11 και την Τετάρτη 14/11 τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο φτάνοντας τα 7 και πιθανόν τοπικά τα 8 μποφόρ και η μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην ανατολική και βόρεια χώρα. Πέρα από αυτά παροδικά αυξημένες νεφώσεις αναμένονται στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη με πιθανές ασθενείς τοπικές βροχές.

Καλό Σαββατοκύριακο, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 09-11-18 / 20:30         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου