Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Σταδιακή ενίσχυση των βοριάδων από την Τρίτη στο Αιγαίο και μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και βόρεια, ενώ δεν θα λείψουν και τα τοπικά φαινόμενα.

Υψηλό πεδίο πιέσεων καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με αποτέλεσμα ο καιρός να είναι γενικά καλός, με τοπικές ομίχλες κυρίως τις πρωινές ώρες. Στην περιοχή μας ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια, με τις χαμηλές στην ανατολική Μεσόγειο προκαλεί βόρειους ανέμους στο Αιγαίο που θα φτάσουν κατά την διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου Τρίτη (09-10-18) τα 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Από πλευράς φαινομένων λίγα θα είναι αυτά, κυρίως στην δυτική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά και την βόρεια Κρήτη. 


Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Τρίτη 09-10-18

Την Τρίτη αρχικά τις πρωινές - προμεσημβρινές ώρες παροδικά αυξημένες νεφώσεις αναμένονται στην κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλία με πιθανότητα να βρέξει για λίγο τοπικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα νησιά του Ιονίου και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά και τη βόρεια Κρήτη. Το πρωί η ορατότητα στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι περιορισμένη, ενώ στα δυτικά θα σχηματιστούν και τοπικές ομίχλες.
Κατά την διάρκεια της ημέρας, τοπικές μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν στα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα και πιθανόν στα ορεινά των νησιών του Ιονίου. Τοπικές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές αναμένονται και στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη με πιθανότητα βροχής στην Εύβοια και την βόρεια Κρήτη.

Άνεμοι: στο Ιόνιο βορειοανατολικοί 3 με 4 και στον Πατραϊκό έως 5 μποφόρ, βόρειοι στο Αιγαίο 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά, θα κυμανθεί στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά από 12 έως 22 με 24 βαθμούς, στα ορεινά από 7 έως 21, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 15 έως 23 και τέλος στη δυτική Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα από 15 έως 25 με 26 τοπικά βαθμούς.


Αττική:
Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις βαθμιαία κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Άνεμοι βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά βαθμιαία 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς.


Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες έως το μεσημέρι με πιθανότητα βροχής. Από το μεσημέρι μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί στον Θερμαϊκό μέσα στην ημέρα 3 με 4 μποφόρ, βορειοανατολικοί στην Χαλκιδική 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 23 βαθμούς.


Την Τετάρτη 10/10 αναμένονται τοπικές νεφώσεις στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στην Εύβοια και την βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί στο Ιόνιο 3 με 5, βόρειοι στο Αιγαίο 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Την Πέμπτη 11/10 λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αναμένονται στην ανατολική Μακεδονία την Θράκη, τα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την βόρεια Κρήτη, με τοπικές βροχές στην Θράκη, την Εύβοια και την βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι βόρειοι στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Τέλος την Παρασκευή 12/10 και το Σάββατο 13/10 παρόμοιος καιρός, παροδικά αυξημένες στα ανατολικά ηπειρωτικά και την βόρεια Κρήτη με τοπικές βροχές. Οι βοριάδες στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Καλή εβδομάδα, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 08-10-18 / 17:30   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου