Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Απογευματινή αστάθεια την Πέμπτη στα ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας - Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα όλες τις επόμενες ημέρες | Πρόγνωση καιρού Ελλάδας έως την Πρωτομαγιά


Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά, επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, με βροχές, δυνατούς κατά διαστήματα ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες. Στην περιοχή μας, την Πέμπτη (26-04-18) η απογευματινή αστάθεια θα ενταθεί στα περισσότερα ηπειρωτικά κυρίως αυτά της κεντρικής και βόρειας χώρας με μπόρες και τοπικές καταιγίδες, οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν στα πελάγη τα 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κατά 6 με 8 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Πέμπτη 26/04/18

Για την Πέμπτη, η ημέρα θα ξεκινήσει με αρκετή ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ το πρωί στα ηπειρωτικά κατά τόπους η ορατότητα θα είναι περιορισμένη από τοπικές ομίχλες. Κατά την διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας(μεσημέρι - απόγευμα) ο καιρός θα καταστεί άστατος στα περισσότερα ηπειρωτικά  και κυρίως από την ημιορεινή - ορεινή Στερεά, την Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Μακεδονία και την Θράκη, οπού θα σημειωθούν διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Τοπικές μπόρες μικρής διάρκειας είναι πιθανόν να σημειωθούν και στα ορεινά της Πελοποννήσου το απόγευμα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα διατηρηθεί γενικά καλός, με λίγες αραιές νεφώσεις στα νότια. Το βράδυ η αστάθεια θα περιοριστεί σημαντικά και υπάρχουν μόνο τοπικές νεφώσεις στα βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα από το βράδυ και μετέπειτα θα επικρατήσει η ξαστεριά.  
Άνεμοι: θα πνέουν στα δυτικά - νότια πελάγη Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ, ενώ θαλάσσιες αύρες θα επικρατούν στα παράκτια τμήματα της ηπειρωτικής χώρας το απόγευμα. 
Θερμοκρασία: θα κυμανθεί στα βόρεια ορεινά από 8 έως 24 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από 12 έως 28, στα δυτικά από 12 έως 27, στα Αν. ηπειρωτικά από 12 έως 29 με 30, στο Αν. Αιγαίο, την Κρήτη από 15 έως 27 με 28 βαθμούς και από 17 έως 26 βαθμούς στις Κυκλάδες.  


Αττική: Αρχικά γενικά αίθριος, κατά την διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, με πιθανότητα για τοπικές μπόρες κυρίως στα βόρεια - βορειοδυτικά του νομού. Άνεμοι μεταβλητοί, ασθενείς και το απόγευμα τοπικά Ν 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 29 βαθμούς.


Θεσ/νικη-Κ.Μακεδονία: Αρχικά γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, κατά την διάρκεια της ημέρας οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Άνεμοι μεταβλητοί, ασθενείς και το απόγευμα τοπικά Ν 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 27 βαθμούς.


Την Παρασκευή 27/4 περιορίζεται η απογευματινή αστάθεια στα βόρεια - βορειοανατολικά ορεινά, οπού θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα στραφούν στο Ιόνιο από το απόγευμα σε Α 3 με 4 μποφόρ, Β στο Αιγαίο έως 5. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί υψηλή για την εποχή. Το Σάββατο 28/4 αναμένεται αρκετή ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με πιθανότητα για τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες το απόγευμα στα βορειοδυτικά ορεινά, ενώ αραιές νεφώσεις θα αρχίσουν να αναπτύσσονται στα δυτικά και νότια τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν Α στο Ιόνιο, οπού στα νότια, καθώς και στον Πατραϊκό θα φτάσουν τα 7 μποφόρ, ΒΑ στο Αιγαίο 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Κυριακή 29/4 αναμένονται αραιές νεφώσεις, κατά τόπους λίγο πιο πυκνές αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα που σταδιακά θα κινηθούν προς τα βόρεια, με το πέρασμα αυτής της αραιής συννεφιάς δεν αποκλείεται να σημειωθούν πρόσκαιρες ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο και τα Αν. ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές. Τέλος την Δευτέρα 30/4 αναμένονται αραιές νεφώσεις αρχικά στα ανατολικά και νότια με πιθανότητα για λίγες τοπικές μπόρες στις Κυκλάδες και το Αν. Αιγαίο και το απόγευμα στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας. Οι άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Με ανάλογες καιρικές συνθήκες αναμένεται να κυλίσει στην χώρα και η Πρωτομαγιά 

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 25-04-18 /19:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου