Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Περαιτέρω ενίσχυση των βοριάδων από την Τρίτη στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία σε βαθμιαία πτώση. Αρκετό κρύο θα κάνει στο τέλος της εβδομάδας.

Ο ισχυρός συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές στην ανατολική Μεσόγειο θα 'χει ως αποτέλεσμα την Τρίτη (13/11) την σημαντική ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο φτάνοντας τα 6 με 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Κατά τα άλλα από πλευράς φαινομένων δεν προβλέπεται κάτι το αξιόλογο, εκτός από κάποιες τοπικές ασθενείς βροχές στα ανατολικά προσήνεμα και την βόρεια Κρήτη.



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Τρίτη 13-11-18

Για την Τρίτη τοπικές νεφώσεις αναμένονται στην κεντρική Μακεδονία και κυρίως από την Πιερία, τα νοτιότερα τμήματα της κ. Μακεδονίας, την Χαλκιδική, την υπόλοιπη ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, στην Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, παροδικά αυξημένες αρχικά στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια ,και πιθανόν στην βορειοανατολική Στερεά με πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν και στην βόρεια Κρήτη κυρίως έως το μεσημέρι όπως επίσης πιθανόν και στον Έβρο. 
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος κυρίως στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εξαιρουμένων των Δωδεκανήσων οπού θα σχηματιστούν τοπικές νεφώσεις κυρίως προς το απόγευμα.

Άνεμοι: στο Ιόνιο βορειοανατολικοί 3 με 5 και στον Πατραϊκό 6 μποφόρ, βόρειοι βορειοανατολικοί στο Αιγαίο 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Ενώ μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 4 τοπικά μποφόρ.

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 έως 18 βαθμούς, στα ορεινά από -1 έως 14 με 16, στα δυτικά και στα Δωδεκάνησα από 10 έως 22, (στα Δωδεκάνησα η ελάχιστη θα κυμαίνεται γύρω στους 13 βαθμούς) στα ανατολικά ηπειρωτικά από 10 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 17 βαθμούς κελσίου. 



Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και πιθανόν τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 19 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα νότια τμήματα της περιφέρειας και στην Χαλκιδική. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος με λίγα σύννεφα. Άνεμοι στον Θερμαϊκό ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ, βορειοανατολικοί στην Χαλκιδική 4 με 6 μποφόρ κυρίως στα ανατολικά. Θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς.



Την Τετάρτη 14/11 τοπικές νεφώσεις αναμένονται στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη (πρόσκαιρα και στην κ. Μακεδονία κυρίως το πρωί), στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και την βόρεια Κρήτη με πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει τοπικά κυρίως στην Εύβοια, στην ανατολική Θεσσαλία, την βορειοανατολική Στερεά και την βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις κυρίως προς το βράδυ στα βόρεια. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί στο Ιόνιο 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ (Πατραϊκό) στο Αιγαίο 6 με 7 και τοπικά στα νότια 8, στην νότια Κρήτη οι ριπές δεν αποκλείεται τοπικά να αγγίξουν και τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Πέμπτη 15/11 τοπικές βροχές αναμένονται αρχικά στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και μέσα στην ημέρα, στην Χαλκιδική, στις Σποράδες και στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά. Στο βορειοδυτικό Αιγαίο δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την κεντρική-νότια-νοτιοδυτική Πελοπόννησο με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση, μέγιστες τιμές στα ανατολικά και βόρεια πεδινά τμήματα γύρω στους 16 βαθμούς και στα δυτικά έως 19 με 20 βαθμούς. Τέλος την Παρασκευή 16/11 ασθενείς τοπικές βροχές αναμένονται στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Πελοπόννησο στην αρχή της ημέρας, στα υπόλοιπα τοπικές νεφώσεις. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής χώρας και πιθανόν της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία σε νέα μικρή περαιτέρω πτώση. 

Καλή εβδομάδα, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 12-11-18 / 20:30      

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου