Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Θυελλώδεις νοτιάδες, σκόνη από την Αφρική και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται το Σάββατο στην χώρα - Αλλαγή του καιρού θα έχουμε την Κυριακή , ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση | Πρόγνωση καιρού Ελλάδας έως την Τετάρτη




Πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης κινούνται το επόμενο εικοσιτετράωρο Σάββατο (17-03-2018) νοτιότερα και θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, ενώ πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις συνοδευόμενες από ισχυρούς ανέμους(χιονοθύελλες) θα σημειωθούν σε μια ''νοητή ζώνη'' από την Μ. Βρετανία, την Γερμανία, την κεντρική και νότια Πολωνία και την Ουκρανία  Στην χώρα μας το Σάββατο το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι, οι θυελλώδεις νοτιάδες οι οποίοι και σε θάλασσα, αλλά και σε ξηρά θα φτάσουν τα 7 με 8 και τοπικά και τα 9 μποφόρ, ενώ θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 17/3/18

Για το Σάββατο, αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές στις περισσότερες περιοχές της χώρας και διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ θα έχουμε θολούρα στην ατμόσφαιρα εξ'αιτίας της αξιόλογης μεταφοράς αφρικάνικης σκόνης. Προς το βράδυ, οι νεφώσεις στα βορειοδυτικά θα πυκνώσουν, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, την Δ. Στερεά, την Δ-Β. Θεσσαλία και κατά τόπους στην Δ-Κ. Μακεδονία. 
Άνεμοι: θα είναι πολύ ενισχυμένοι και σε θάλασσα και σε ξηρά, θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις τα 7 με 8 και τοπικά και τα 9 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Κατά την διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί θα πέσει γύρω στους 5 με 6 βαθμούς στα ορεινά και γύρω στους 10 με 16 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα. Το μεσημέρι θα φτάσει στα βόρεια στους 21, στα ορεινά στους 19 με 20 και στην υπόλοιπη χώρα στους 22 με 24 και τοπικά στην Β. Κρήτη 25 με 26 βαθμούς.


Αττική: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν 6 με 7 και στα ορεινά καθώς και στα ανοιχτά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 22 βαθμούς.


Θεσ/νικη-Κ.Μακεδονία: Αραιές νεφώσεις, κατά περιόδους πιο πυκνές, τη νύχτα δεν αποκλείεται να βρέξει κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια τμήματα της Περιφέρειας. Άνεμοι Ν 5-7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 20 βαθμούς.


Για την Κυριακή 18/3 εκτός από τις νότιες Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οπού η πιθανότητα βροχής είναι μικρή, στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται αρχικά βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, βαθμιαία τα φαινόμενα μέσα στην ημέρα και κυρίως το απόγευμα θα περιοριστούν στα νησιά του Αν-Βα. Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα στο δεύτερο κυρίως μισό της ημέρας ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση, ενώ το βράδυ στα βορειοδυτικά θα ξεκινήσουν και πάλι βροχές. Οι άνεμοι αρχικά το πρωί θα πνέουν στο Αιγαίο Ν 8 με 9 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι και από τα δυτικά σε Δ οι οποίοι προοδευτικά θα κοπάσουν. Έντονη θα είναι η μεταφορά σκόνης από την Αφρική κυρίως το πρώτο μισό της ημέρας στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στην δυτική και βόρεια χώρα, στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί στους 20 με 23 βαθμούς. Την Δευτέρα 19/3 αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά-βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Ανεπηρέαστα θα μείνουν και πάλι τα νοτιότερα τμήματα της χώρας μας. Οι άνεμοι Ν 5 με 7 μποφόρ. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Τρίτη 20/3 αρχικά αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και βόρεια τμήματα, βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές. Οι άνεμοι ΝΔ 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Τέλος την Τετάρτη 21/3 τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως στα δυτικά-βόρεια, χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ 5 με 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.


Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Υ.Γ : Μπορείτε να με ακούσετε στις 21:45 και στις 22:45 στο Radio Xalazi  για την εξέλιξη του καιρού των επομένων ημερών για την χώρα μας, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου