Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Βροχές αναμένονται την Τετάρτη και την Πέμπτη κυρίως στα δυτικά-κεντρικά και βόρεια - Μεγάλες θα είναι οι θερμοκρασιακές διαφορές την Πέμπτη μεταξύ βορρά και νότου - Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική | Πρόγνωση καιρού Ελλάδας έως την 25η Μαρτίου


Βαρομετρικό χαμηλό στην Κ. Μεσόγειο κινείται ανατολικά - βορειοανατολικά και θα επηρεάσει το επόμενο εικοσιτετράωρο Τετάρτη (21-03-2018) τις δυτικές κυρίως κεντρικές και βόρειες περιοχές της επικράτειας με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα στραφούν και πάλι σε νοτιάδες εντάσεως 6 με 7 μποφόρ, ενώ ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική κυρίως από το δεύτερο μισό της ημέρας και μετά. Προσοχή από αύριο Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο, στα Βαλκάνια αναμένεται σοβαρή κακοκαιρία, με πυκνές χιονοπτώσεις από την ορεινή Αλβανία, τα Σκόπια, την Βουλγαρία και την Ρουμανία ακόμα και σε πεδινές περιοχές, συνοδευόμενες από ισχυρούς ανέμους. 

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Τετάρτη 21/03/18

Πρωινές - Μεσημβρινές ώρες: Γενικά, ήδη από τις πρωινές ώρες, στην δυτική-βορειοδυτική χώρα ο καιρός θα έχει παρουσιάσει επιδείνωση και πιο συγκεκριμένα, στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, την Δ-ΒΔ Στερεά και την Δ-Β Θεσσαλία θα εκδηλώνονται μπόρες και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα βορειοδυτικά. Μέχρι το μεσημέρι τοπικές βροχές θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη δυτική και βαθμιαία στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία μέχρι και την Δ. Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις κατά περιόδους αλλά και αρκετή ηλιοφάνεια. 



Απογευματινές - Νυχτερινές ώρες: Προς το βράδυ και κυρίως κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών τοπικές βροχές θα σημειωθούν στις περισσότερες αρχικά κεντρικές και τη νύχτα βόρειες περιοχές της χώρας. Στην υπόλοιπη νότια χώρα δεν αναμένονται φαινόμενα, ενώ θα υπάρχουν κατά περιόδους αραιές νεφώσεις στις περισσότερες περιοχές. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα κεντρικά-νότια. 
Άνεμοι: θα στραφούν σε Ν οι οποίοι στα πελάγη θα φτάσουν τα 6 με 7 μποφόρ, ενώ αρκετά ενισχυμένοι θα πνέουν οι άνεμοι στο Β. Ιόνιο και κατά τόπους στα ορεινά της Ηπείρου, της Δ-Β. Θεσσαλίας και της Δ. Μακεδονίας, ξεπερνώντας τοπικά και τα 7 μποφόρ, ενισχυμένοι ΝΔ άνεμοι θα πνέουν και στην περιοχή του Έβρου εντάσεως 6 με 7 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: κατά την διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί θα πέσει στους 2 με 3 βαθμούς στα ορεινά, και γύρω στους 6 με 13 έως και 15 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα. Το μεσημέρι θα φτάσει στα βόρεια ορεινά τους 13 με 15 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά τους 19, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο Αιγαίο γύρω στους 20 με 22 και στην Κρήτη τοπικά 23 βαθμούς. 



Αττική: Αραιές νεφώσεις, οι οποίες από το απόγευμα θα πυκνώσουν και το βράδυ υπάρχει πιθανότητα, για ένα πέρασμα από παροδική ψιχάλα ή ασθενείς τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Άνεμοι Ν 5 με 6 και στα ανοιχτά τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 20 βαθμούς.



Θεσ/νικη-Κ.Μακεδονία: Τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες, κατά την διάρκεια της ημέρας θα υπάρχουν και διαστήματα με καλό καιρό, ενώ και πάλι κυρίως τη νύχτα θα ξανά συννεφιάσει και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές. Άνεμοι Ν 5 με 6 μποφόρ, ενώ στα ορεινά(κυρίως της Πέλλας, Πιερίας και Ημαθίας θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ). Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς.



Την Πέμπτη 22/3 η χώρα θα ''χωριστεί'' καιρικά στα δύο, σε μια βόρεια χώρα που το σκηνικό του καιρού θα μοιάζει σχεδόν χειμωνιάτικο κυρίως στα ορεινά, και σε μια νότια Ελλάδα οπού θα επικρατήσουν ανοιξιάτικες έως σχεδόν καλοκαιρινές συνθήκες στην Κρήτη. Έτσι λοιπόν θα σημειωθούν βροχές κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά κυρίως στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Αλβανία και τα Σκόπια. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε ένα ''κοκτέιλ'' αραιής κατά περιόδους συννεφιάς και έντονης θολούρας στην ατμόσφαιρα εξ' αιτίας της σημαντικής μεταφοράς Αφρικάνικης σκόνης. Οι άνεμοι στα δυτικά και τα βόρεια θα πνέουν από Β διευθύνσεις 6 με 8 και στα υπόλοιπα ΝΑ 7 με 8 και τοπικά στο νότιο Αιγαίο 9 μποφόρ. Μεγάλες θα είναι οι θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ βορρά και νότου έως και 20 βαθμών Κελσίου, οπού στην Β. Κρήτη δεν αποκλείεται να εκτοξευθεί το μεσημέρι και στους 27 με 28 βαθμούς. Την Παρασκευή 23/3 αναμένεται άστατος καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια και βαθμιαία στις περισσότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 4 με 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή πτώση σε όλη την χώρα. Το Σάββατο 24/3 θα διατηρηθεί ο άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, χωρίς να λείπουν και οι τοπικές βροχές κατά περιόδους. Ενώ την Κυριακή 25η Μαρτίου αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα νέα αλλαγή του καιρού κυρίως προς το μεσημέρι και από τα δυτικά με βροχές που βαθμιαία θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα στραφούν σε ΝΑ 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο κυρίως στα νότια.


Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου