Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Δύο διαταραχές θα επηρεάσουν την χώρα αυτή την εβδομάδα, με την δεύτερη να είναι πιο αξιόλογη με κατά τόπους αρκετές βροχές και χιόνια στα ορεινά


Βαρομετρικό χαμηλό στην Κ. Μεσόγειο κινείται ανατολικά, και την Τρίτη (13-02-2018) θα επηρεάσει τον καιρό σχεδόν ολόκληρης της χώρας μας με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί με μέγιστη ένταση στα πελάγη τα 6-7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ στα δυτικά σε δυτικούς. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.



Δορυφορική εικόνα Ευρώπης - 18:00 UTC

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Τρίτη 13-02-18

Για την Τρίτη, αναμένονται αρχικά βροχές στα βορειοδυτικά τμήματα, που βαθμιαία θα ενταθούν και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες, οπού σταδιακά από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα(Στερεά,Θεσσαλία,Μακεδονία και Θράκη). Τα φαινόμενα κατά τόπους στα δυτικά-βορειοδυτικά δεν αποκλείεται να είναι έντονα.  Πιο εξασθενημένα θα είναι τα φαινόμενα στις αν. ηπειρωτικές περιοχές χωρίς να λείπουν κι εκεί κάποιες βροχές, και σποραδικές καταιγίδες κυρίως προς το βράδυ μικρότερης όμως έντασης και διάρκειας. Διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες δεν αποκλείεται να σημειωθούν την νύχτα στην νότια-νοτιοδυτική Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Ανεπηρέαστα θα μείνουν και πάλι τα νοτιοανατολικά τμήματα της επικράτειας που εκεί θα επικρατεί μόνο κάποια παροδικά αυξημένη συννεφιά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και κυρίως το πρωί και στα ημιορεινά της Δ. Μακεδονίας. Ενδεικτικά από τα 900μ και πάνω, και πάνω από 1300 με 1500μ στα υπόλοιπα τμήματα αντίστοιχα.
Άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ που αρχικά στο Ιόνιο και από το μεσημέρι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 6-7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ, στρεφόμενοι προς το βράδυ σε Δ.
Θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 1 έως 11 βαθμούς, στα δυτικά από 4 έως 13, στα αν. ηπειρωτικά από 3 έως 14 και στο Αιγαίο από 5 έως 14 στα βόρεια και από 7 έως 16 στα υπόλοιπα νότια τμήματα αντίστοιχα.



Αττική: Αραιές νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Άνεμοι Ν-ΝΔ που από το μεσημέρι θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 14 βαθμούς.



Θεσ/νικη-Κ.Μακεδονία: Νεφώσεις οι οποίες προοδευτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως από το μεσημέρι και μετά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά(ενδεικτικά από τα 1200μ και πάνω). Άνεμοι ΝΑ που από το απόγευμα θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ κυρίως στα ανοιχτά. Θερμοκρασία από 4 έως 11 βαθμούς.



Την Τετάρτη 14/2 βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται αρχικά στα νησιά του αν. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ τοπικές βροχές θα σημειώνονται και στην δυτική Ελλάδα, παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά. Πάντως τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν παντού. Οι άνεμοι θα στραφούν σε όλη την χώρα σε Δ-ΒΔ 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Πέμπτη 15/2 προβλέπεται νέα αλλαγή του καιρού, από τα νοτιοδυτικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος κυρίως της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά(κεντρικά/βόρεια). Οι άνεμοι θα στραφούν σε πιο Α-ΝΑ 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Παρασκευή 16/2 οι βροχές θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια που το Σάββατο 17/2 θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Β-ΒΑ 7-8 μποφόρ(Αιγαίο). Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση.

Καλή εβδομάδα σε όλους


Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου