Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Δύο βαρομετρικά χαμηλά θα επηρεάσουν την χώρα αυτή την εβδομάδα, το πρώτο την Τετάρτη και το άλλο κυρίως το Σάββατο, με βροχές, νοτιάδες και ανεβασμένες για την εποχή θερμοκρασίες


Χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής,κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, με αρκετό κρύο και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Στα Βαλκάνια, όπως επίσης και στην χώρα το ρεύμα θα διατηρηθεί νδ στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα και τις επόμενες ημέρες , με αποτέλεσμα να έχουμε ανεβασμένες θερμοκρασίες για την εποχή, νοτιάδες, και μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Ενώ δύο βαρομετρικά χαμηλά θα μας επηρεάσουν αυτή την εβδομάδα, το πρώτο την Τετάρτη (07-02-2018) και το άλλο κυρίως το Σάββατο (10-02-2018). 



Για την Τρίτη 6/2/18 αναμένονται κυρίως στην βόρεια χώρα και πιο συγκεκριμένα στην Μακεδονία, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στην Κ. Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, οι οποίες το βράδυ στα δυτικά/νότια θα πυκνώσουν. Θολούρα θα έχουμε στην ατμόσφαιρα, εξ'αιτίας της μεταφοράς Αφρικάνικης σκόνης κυρίως από το μεσημέρι και μετά.
Άνεμοι θα πνέουν ΝΑ στο Ιόνιο οι οποίοι βαθμιαία θα φτάσουν τα 6-7 και τοπικά τα 8 μποφόρ, Α-ΒΑ στο Αιγαίο 4-6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 4 έως 13 βαθμούς, στα ορεινά η ελάχιστη θα είναι γύρω στους -1, με -2, στα δυτικά από 4 έως 17, στα αν. ηπειρωτικά από 5 έως 16 και στο Αιγαίο 5 έως 15 και από 9 έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα αντίστοιχα.



Αττική: Λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Άνεμοι Α-ΒΑ 3-5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς.



Θεσ/νικη-Κ.Μακεδονία: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών. Άνεμοι Α-ΝΑ 3-4 και στον Θερμαϊκό 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 12 βαθμούς.



Την Τετάρτη 7/2 προβλέπονται τοπικές λασποβροχές βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά και νότια και από το μεσημέρι κυρίως στα δυτικά/κεντρικά και βόρεια τμήματα όπως επίσης και το ΒΑ Αιγαίο οπού θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες. Οι ΝΑ άνεμοι θα ενισχυθούν και στο κεντρικό/νότιο Αιγαίο φτάνοντας τα 6-8 μποφόρ, η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο φτάνοντας τους 18 με 20 και τοπικά στην Β. Κρήτη 21 με 22 βαθμούς. Την Πέμπτη 8/2-Τσικνοπέμπτη βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας, στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά καλός. Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε Δ με αποτέλεσμα (α) να εκτοπιστεί η σκόνη από την Αφρική και (β) να πέσει λίγο η θερμοκρασία κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια τμήματα. Την Παρασκευή 9/2 αρχικά αναμένεται καλός καιρός, με αραιές νεφώσεις αυξημένες στα κεντρικά-νότια οι οποίες προς το βράδυ στα νοτιοδυτικά θα δώσουν τοπικές βροχές, που το Σάββατο 10/2 θα ενταθούν και θα επεκταθούν κυρίως στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα στραφούν και πάλι σε νοτιάδες ενώ η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα ανατολικά και νότια.

Καλή εβδομάδα σε όλους


Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου