Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Άστατος ο καιρός μέχρι τα μέσα της εβδομάδας κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα | Δελτίο καιρού Ελλάδας έως την Τετάρτη 05/06/19.

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά στην βόρεια Ευρώπη προκαλούν αρκετά άστατο καιρό, ενώ στα δυτικά και κεντρικά τμήματα επικρατεί υψηλό πεδίο πιέσεων. Στην περιοχή μας η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων με τις υψηλές πιέσεις στην Ιταλία και τις χαμηλές στην ανατολική Μεσόγειο παραμένει ευνοϊκή και το Σάββατο (01/06) για την διατήρηση του δυτικού - βορειοδυτικού ρεύματος που θα φτάνει στα νότια πελάγη τοπικά τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα οι ψυχρές αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσουν απογευματινή αστάθεια στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 01-06-19:

Το Σάββατο η ημέρα θα ξεκινήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας με γενικά αίθριο καιρό με λίγες αραιές νεφώσεις στα νότια νησιωτικά τμήματα.
Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά οπού θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και στην ορεινή Μακεδονία και Θράκη σποραδικές καταιγίδες, ενώ αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές αναμένονται στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου με πιθανότητα τοπικών βροχών στην δυτική και κεντρική Κρήτη. 

Άνεμοι: Θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη (θάλασσα Κυθήρων- Καστελόριζου) πρόσκαιρα 6 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα ορεινά από 8 έως 22 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από 13 έως 27, στα δυτικά από 13 έως 25, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 14 έως 28, στα νησιά του Αιγαίου από 16 έως 27 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως 30 βαθμούς.



Αττική:
Αραιές νεφώσεις κυρίως από το μεσημέρι. Άνεμοι αρχικά βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι το απόγευμα σε νότιους με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 18 έως 28 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Αρχικά γενικά αίθριος. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι βορειοδυτικοί 4 με 5, που το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 27 βαθμούς.



Την Κυριακή 02/06 αναμένεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης από τις πρωινές ώρες στην δυτική και κεντρική Μακεδονία με τοπικές μπόρες, στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κυρίως στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μπόρες/καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στην Ήπειρο, την Θεσσαλία καθώς και την δυτική και κεντρική Μακεδονία, ενώ πιθανοί τοπικοί όμβροι θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι δυτικοί - βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση. Την Δευτέρα 03/06 στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες πιθανόν στα βορειοανατολικά, τα νησιά του Θρακικού και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις στα νότια που βαθμιαία θα πυκνώσουν με πιθανότητα τοπικών βροχών στην Κρήτη. Οι άνεμοι δυτικοί - νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Ανάλογες καιρικές συνθήκες αναμένονται και το διήμερο Τρίτης - Τετάρτης 04-05/06 με μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, ενώ παρόμοια φαινόμενα δεν αποκλείεται να σημειωθούν και στα νησιά του βορείου Ιονίου. Οι άνεμοι και τις δύο ημέρες θα πνέουν δυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο την Τετάρτη. 

Καλό Σαββατοκύριακο, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 31-05-19 / 15:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου