Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Αραιές νεφώσεις και μεταφορά σκόνης το επόμενο διήμερο - Τοπικές βροχές/καταιγίδες την Πέμπτη και Παρασκευή | Δελτίο καιρού Ελλάδας έως το Σάββατο 25/05/2019.

Βαρομετρικά χαμηλά στην ηπειρωτική Ευρώπη προκαλούν άστατο καιρό. Στην περιοχή μας η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων θα είναι ευνοϊκή για την επικράτηση δυτικού - νοτιοδυτικού ρεύματος την Τρίτη (21/05) με ένταση έως τα 5 μποφόρ. Από πλευράς φαινομένων λίγα θα είναι αυτά κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά Αφρικανικής σκόνης, οι συγκεντρώσεις της οποίας στα νότια θα είναι αυξημένες. 


Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Τρίτη 21-05-19:

Την Τρίτη αναμένονται αραιές νεφώσεις από το ύψος της Στερεάς, του βορείου Αιγαίου και νοτιότερα οι οποίες κατά περιόδους θα είναι πιο πυκνές κυρίως στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με πιθανότητα για ασθενής και μικρής διάρκειας τοπικές λασποβροχές κυρίως κατά την διάρκεια της ημέρας. Στην υπόλοιπη κεντρική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στην Μακεδονία. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης, οι συγκεντρώσεις της οποίας στα νότια θα είναι αυξημένες.

Άνεμοι: Θα πνέουν από δυτικές - νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά 5 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά ορεινά από 9 έως 22 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από 11 έως 28, στα δυτικά από 11 έως 24, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 12 έως 27 με 28, στην Θεσσαλία τοπικά έως 29 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 28 βαθμούς.


Αττική:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 27 βαθμούς.


Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι και το απόγευμα στα γύρω ορεινά οπού θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι μεταβλητοί και μέσα στην ημέρα τοπικά νότιοι 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 26 βαθμούς.


Την Τετάρτη 22/05 αναμένονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα κεντρικά και νότια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως προς το βράδυ στο κεντρικό - νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Στερεά, την Εύβοια και ακολούθως στις Σποράδες και στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Ευνοούνται αυξημένες ποσότητες Αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ. Από το απόγευμα στα βορειοανατολικά θα στραφούν σε νότιους έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Την Πέμπτη 23/05 αρχικά προβλέπονται τοπικές βροχές στις περιοχές που προαναφέρθηκαν παραπάνω και από το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά οπού θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στην ατμόσφαιρα θα υπάρχουν αυξημένες ποσότητες Αφρικάνικης σκόνης κυρίως στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά. Την Παρασκευή 24/05 αρχικά στα κεντρικά, τα βόρεια, καθώς και στα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις μεσημβρινές και απογευματινές στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, μπόρες και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία το Σάββατο 25/05 αναμένεται να περιοριστεί η αστάθεια στα ηπειρωτικά ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας. 

Καλή εβδομάδα, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 20-05-19 / 21:00   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου