Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Σχετικά ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο, περιορισμένα φαινόμενα και ζέστη το Σ/Κ - Εντείνεται η αστάθεια από την Δευτέρα

Βαρομετρικά χαμηλά συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας επηρεάζουν κυρίως την βορειοδυτική Ευρώπη με άστατο καιρό. Αντίθετα υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της χώρας μας οπού το Σάββατο (15/06) ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές στην ανατολική Μεσόγειο θα ενισχύσει το μελτέμι στο Αιγαίο και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά φτάνοντας τοπικά τα 6 με 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα περιορισμένη θα είναι η αστάθεια τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.


Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σάββατο 15-06-19:

Το Σάββατο η ημέρα θα ξεκινήσει με γενικά αίθριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, ενώ λίγες νεφώσεις αναμένονται στην Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά οπού θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν τις θερμές ώρες της ημέρας και στην περιοχή της Θράκης όπως επίσης και στην ορεινή Κρήτη, ενώ λίγες νεφώσεις προβλέπονται τις απογευματινές στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Προς το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί παντού. 

Άνεμοι: Στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, βόρειοι στο Αιγαίο 5 με 6 και στο εσωτερικό τοπικά 7 μποφόρ, ενώ ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι αναμένονται στην περιοχή της Θράκης, της Εύβοιας, της Αττικής και της ορεινής-νότιας Κρήτης φτάνοντας οι ριπές τους τοπικά μέσα στην ημέρα και τα 7 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα ορεινά από 15 έως 31 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από 19 έως 36, στα δυτικά από 20 έως 36, στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 20 έως 34, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 20 έως 28 με 29 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από 22 έως 31 με 32 βαθμούς αντίστοιχα.


Αττική:
Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα βόρεια. Άνεμοι βόρειοι 4 με 6, στα ανατολικά και τα ορεινά τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 34 βαθμούς.


Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Αρχικά γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί και μέσα στην ημέρα νότιοι έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 34 βαθμούς.


Την Κυριακή 16/06 αρχικά αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι στο Ιόνιο μεταβλητοί ασθενείς, στο Αιγαίο βόρειοι 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά μέσα στην ημέρα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Την Δευτέρα 17/06 (του Αγίου Πνεύματος) προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες/καταιγίδες με έμφαση τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι στο Ιόνιο μεταβλητοί ασθενείς στο Αιγαίο βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Τέλος την Τρίτη 18/06 και την Τετάρτη 19/06 αναμένεται να συνεχιστεί η αστάθεια κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά, την ορεινή Κρήτη και πιθανόν στα ορεινά των Δωδεκανήσων με μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Η ένταση των ανέμων στο Αιγαίο δεν θα ξεπερνάει τα 5 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο μέσα στην ημέρα τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά.

Καλό τριήμερο, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 14-06-19 / 13:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου