Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Παραμένει η Αφρικανική σκόνη έως το Μ. Σάββατο με σταδιακή υποχώρηση από το απόγευμα και από τα ΒΔ - Γενικά καλός ο καιρός το Πάσχα | Δελτίο καιρού έως την Τρίτη 30/04/2019.

Επιφανειακό χαμηλό στις ακτές της Λιβύης κινείται ανατολικά συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις στα βόρεια βορειοανατολικά Βαλκάνια. Με αυτές τις ατμοσφαιρικές συνθήκες την Μ. Παρασκευή (26/04) οι άνεμοι στην περιοχή μας θα πνέουν από ανατολικές - βορειοανατολικές έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα οι συγκεντρώσεις της Αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν στην χώρα που κατά τόπους θα είναι αυξημένες, ενώ λίγες θα είναι οι βροχές αρχικά πιθανόν στα ανατολικά ηπειρωτικά και κατά τόπους στα νησιά του Αιγαίου και τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά ορεινά. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.



Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Μ. Παρασκευή 26-04-19:

Την Μ. Παρασκευή τις πρωινές προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές λασποψιχάλες ή λασποβροχές μικρής διάρκειας, βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά η ημέρα θα ξεκινήσει με αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθούν τοπικές μπόρες ή σποραδικές καταιγίδες. Παράλληλα αραιές νεφώσεις θα σχηματιστούν από το απόγευμα στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. Ευνοείται η μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης και οι συγκεντρώσεις της κατά τόπους θα είναι αυξημένες. 

Άνεμοι: Στο Ιόνιο από ανατολικές - βορειοανατολικές έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια 5 μποφόρ, στο Αιγαίο ανατολικοί - βορειοανατολικοί 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί στα ορεινά από 9 έως 22 βαθμούς, στα βόρεια πεδινά από 10 έως 25, στα δυτικά από 15 έως 26 με 27 και τοπικά στα δυτικά πεδινά ηπειρωτικά 28, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 11 έως 25 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 έως 24 και στα Δωδεκάνησα έως 26 βαθμούς.



Αττική:
Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 25 βαθμούς.



Θεσ/νίκη-Κ.Μακεδονία:
Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί και πρόσκαιρα μέσα στην ημέρα νότιοι 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.



Το Μ. Σάββατο 27/04 αναμένονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και καταιγίδες που τοπικά δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να έχουν αξιόλογο χαρακτήρα στα ηπειρωτικά ορεινά και κυρίως στην Θεσσαλία και την Μακεδονία τις απογευματινές ώρες. Κατά την διάρκεια της Ανάστασης τα φαινόμενα θα 'χουν σταματήσει στα περισσότερα τμήματα, εκτός από την κεντρική και κυρίως την ανατολική Μακεδονία που υπάρχει πιθανότητα να διατηρηθούν αλλά με πιο εξασθενημένη μορφή. Ευνοείται η μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης οι συγκεντρώσεις της οποίας στα ανατολικά και νότια θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι στο Ιόνιο βόρειοι 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο ανατολικοί με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά από το βράδυ θα στραφούν σε νότιους τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Την Κυριακή του Πάσχα 28/04 προβλέπεται γενικά καλός καιρός με τοπικές νεφώσεις αρχικά στο βορειοανατολικό Αιγαίο και το μεσημέρι και το απόγευμα στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά με τοπικές μπόρες στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα στραφούν προοδευτικά σε βορειοδυτικούς κυρίως στα δυτικά έως 5 μποφόρ, με αποτέλεσμα η σκόνη να περιοριστεί στα νοτιοανατολικά. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά. Την Δευτέρα του Πάσχα 29/04 αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά με πιθανότητα για τοπικές μπόρες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Τέλος την Τρίτη 30/04 μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν το μεσημέρι και το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος. Η ένταση των ανέμων στα πελάγη δεν θα ξεπερνά τα 5 και τοπικά στο Αιγαίο τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Από καρδιάς, καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα, σε όλους.

Με εκτίμηση: Θάνος Σταματόπουλος

Έκδοση δελτίου: 25-04-19 / 18:00

Τροποποίηση δελτίου: 26-04-19 / 07:00 στην πρόγνωση της Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου